Закон і Бізнес


Батьківська хатинка

ВРП вирішила не карати прокурора за те, що не задекларував подарунок


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
Аліна ПРИШЛЮК
7190

Майно, вартість якого менша, ніж заробітна плата прокурора, стало причиною невдоволення начальства. Адже замість того, щоб відразу повідомити НАЗК, чоловік відобразив його лише в річній декларації.


Батько подарував Олександру Поличку, який працює в Мукачівській місцевій прокуратурі Закарпатської області, майно. І прокурор вирішив, що про ці зміни в майновому стані не варто повідомляти НАЗК. Адже згідно з проведеною оцінкою, яку він, між іншим, провів уже після того, як став власником, ціна подарованої нерухомості трохи більша ніж 70000 грн.

За таке несерйозне ставлення до декларування на чоловіка склали адміністративний протокол. Однак суд не довів наявності порушення у вчинках О.Поличка, і справу закрили. Проте прокурор Закарпатської області, якого роздратувала недбалість підлеглого, поскаржився до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Але й тут справу закрили. Схоже, вартість нерухомості не справила враження на КДКП.

Проте прокурор області не збирався здаватись і оскаржив рішення про закриття дисциплінарного провадження до ВРП. На засідання прийшли представник скаржника та О.Поличко.

«Після того як батько подарував мені це майно, я провів грошову оцінку та зрозумів, що в мене відсутні підстави для декларування», — сказав на своє виправдання прокурор.

На його думку, відповідно до законодавства не встановлюється, з якого моменту визначається вартість майна — із часу набуття чи грошової оцінки. Адже законодавство чітко передбачає, що вартість визначається в гривнях. Крім того, набуте майно прокурор відобразив у декларації за 2017 рік, яку подав до НАЗК.

Однак представник скаржника думав інакше. Йому здалося незрозумілим, навіщо прокурор замовив податкову експертизу приміщення на 200 м2. «Навіть якщо припустити, що це майно коштує менше, ніж зарплата прокурора, він витрачає день, витрачає гроші, і все це для того, щоб довести, що повідомляти про суттєві зміни в майновому стані немає потреби. Хоча можна було витратити 5—7 хв. і повідомити НАЗК», — вважає сторона обвинувачення.

Справді, держава всіх суб’єктів декларування наділяє додатковими повноваженнями, яких не має пересічний громадянин. Іноді ці повноваження вирішують долі людей. І при цьому на прокурора покладено такий простий обов’язок — декларування.

Серйозність ставлення до декларування з боку скаржника не переконала ВРП, що О.Поличка варто карати за подарунок від батька. Вердикт КДКП вирішили не міняти.