Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 26/2019. Анонс публікацій


05.07.2019 16:28
2494

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 26. 6 — 12 липня 2019 року.


Судді КС сперечалися про те, чи не мало 73 провадження, відкритих за поданими 1500 скаргами. Дехто вважає, що для Європи це забагато, дехто — що відкритих справ має бути більше. А справедливі критики переконані, що відмова у відкритті провадження через необґрунтованість скарги свідчить про прискіпливість та нетолерантність суддів. Докладніше про це читайте у статті «Прискіпливі та нетолерантні».

 

Однією з найбільш дискусійних змін, унесених до Кримінального процесуального кодексу, була безальтернативність запобіжного заходу для осіб, яких підозрюють у деяких злочинах. І ось Конституційний Суд ухвалив рішення, яким положення ч.5 ст.176 КПК визнані неконституційними. Рішення винесене, зокрема, за скаргою колишнього голови Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука, поданою нашим співрозмовником. Про наслідки, які спричиняє вердикт, розповів керуючий партнер адвокатського об’єднання «Татаров, Фаринник, Головко», д.ю.н., професор, заслужений юрист України Олег ТАТАРОВ.

 

Щоразу, як у порядку денному Конституційного Суду з’являється закон «Про очищення влади», це збурює одну частину політиків та дає надію іншій. А самі судді КС, напевне, більше уваги звертають на інтенсивність мітингів під їхньою будівлею, ніж на норми Конституції. Докладніше про новий вердикт КС — у матеріалі «Реванш Конституції».

 

Доки активісти скаржаться на відсутність належних і приємних для громадянина умов у судах, деякі судді змушені носити під мантією костюм Єви через відсутність кондиціонерів. Чи мають значення права служителів Феміди, якщо громадяни не задоволені, читайте у статті «Неоціненний стандарт».

 

Допоки суддя зберігає свій статус, його не можна позбавляти права на участь у професійному самоврядуванні. На цьому наголошується у зверненні суддів вищих спеціалізованих судів, що перебувають у стадії ліквідації. Про те, як вищі спецсуди наполягають, аби їхні делегати брали участь у роботі з’їзду, читайте у матеріалі «Не ліквідовані, отже, діючі».

 

З огляду на справи, які розглядає конституційна юрисдикція, саме вона щоразу в індивідуальному порядку має вирішувати, чиї права важливіші. Однак протиставляти приватні права публічним якось неправильно, але доводиться. Утім, завжди можна запитати, як із цим пораються іноземні колеги. Про те, як у КС не можуть визначитися, що важливіше: інтереси громадян чи держави, читайте у статті «Гостра тема»

 

Суд не зміг довести, що посадовець був п’яним, коли кермував службовим автомобілем серед ночі. Чоловік тоді відмовився проходити тест на алкоголь, показавши службове посвідчення та пославшись на виконання завдання, якого не було. Вища рада правосуддя не поставила такий вердикт під сумнів. Докладніше про цю справу — у статті «Серед ночі у справах».

 

Порівняльний аналіз слів «довідався» та «міг довідатися» дає підстави для висновку про презумпцію можливості та обов’язку особи знати про стан своїх майнових прав, а тому підтвердження факту, що позивач не знав про порушення свого цивільного права й саме із цієї причини не звернувся по його захист до суду, недостатньо. Про таке йдеться в постанові Верховного Суду від 22.05.2019, докладніше — у статті «Власність зобов’язує!».

 

Велика палата Верховного Суду оприлюднила черговий огляд своєї практики. Традиційно більшість рішень стосувалася визначення юрисдикції тих чи інших категорій спорів. Водночас були висловлені й правові позиції щодо застосування норм матеріального права.  Правові позиції ВП ВС, які підготували КАТЕРИНА МАНОЙЛЕНКО, партнер, керівник практики вирішення судових спорів, адвокат GOLAW та НАТАЛІЯ МАТВІЙЧУК, юрист GOLAW, читайте у матеріалі «Не юрисдикцією єдиною…».

 

Якщо служба у поліції призвела до інвалідності, держава повинна бодай якось компенсувати людині втрату здоров’я. Проте законодавець чомусь визначив, що таку допомогу мають отримувати лише ті, кого звільнили за станом здоров’я. Чи може компенсація за інвалідність залежати від мотивів звільнення зі служби, читайте у матеріалі «Мою поліцію ніхто не береже».

 

Фахівці стверджують, що Положення про експертно-кваліфікаційні комісії та атестацію судових експертів створено виключно заради постійного заробітку Міністерства юстиції. До того ж документ суперечить профільному закону. Як Мін’юст намагається заробити на судових експертах, дізнаєтесь у статті «Атестація, що пахне грошима».

 

Уже через місяць набудуть чинності нові правила інформування споживачів щодо харчових продуктів. Тож в аграріїв залишилося зовсім небагато часу для «переформатування» виробничих процесів під свіжі вимоги. Виокремимо основні моменти, на яких слід зосередити увагу. Що має зазначатися на етикетках продуктів за новими вимогами, розповів у статті «Попереджений — отже, озброєний» ТАРАС ЖАРУН, юрист L&M Finance Group. 

 

Спеціальні статті Кримінального кодексу захищають журналістів лише під час виконання редакційного завдання. А от поза ним, вважають в окремих судах, журналісти потерпають як приватні особи, тож і розраховувати на захист держави можуть саме в такому статусі. Та чи не позбавить така позиція захисту самих володарів мантій, читайте у статті «Перо під прицілом».

Закон і Бізнес