Закон і Бізнес


Провіщувачі вердиктів

Прогнози на основі судової статистики визнали злочином


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
6199

Заборонено публікацію статистики в розрізі конкретних суддів. Навіть збір даних, що дає можливість оцінки ймовірних судових рішень, уважатиметься злочином.


Нова стаття закону про реформу системи правосуддя говорить: «Ніякі дані про суддів або секретарів суду із зазначенням їхніх особистих даних не можуть бути повторно використані для оцінки, аналізу або прогнозування їхньої реальної або передбачуваної професійної практики». За порушення закону можна дістати покарання — до 5 років тюрми. Закон застосовується як до фізичних осіб, так і до дослідників і технологічних компаній, повідомляє Abajournal.

Зміна є реакцією на загальнонаціональне прагнення зробити французьке прецедентне право доступнішим для широкого загалу. Завдяки цьому інструменту за аналізом відкритих даних стало відносно легко прогнозувати судові рішення. Нове регулювання назване найжорсткішим у світі законом стосовно сфери legal tech.

За словами генерального директора та співзасновника французької компанії Prédictice, яка займається правовою аналітикою, Луї Ларрет-Шена, акт не вплине на клієнтів його компанії, серед яких 2000 юристів, великі страхові компанії та інші фірми. За його словами, він, швидше за все, даватиме аналітику щодо судів, а не окремих суддів, щоб обійти положення.