Закон і Бізнес


Боротьба за повітря

В центр Мадрида повернули автомобілі


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
3723

З 1 липня в столиці Іспанії скасовано всі обмеження на в’їзд автомобілів, у тому числі і старих, у центр міста. Тим самим влада проігнорувала вимоги тисяч демонстрантів, які протестували проти такого рішення.


Програма боротьби із забрудненням повітря в Мадриді була припинена новим консервативним мером, який заявляє, що вона не привела до скорочення викидів, а тільки створила проблеми і незручності для місцевих жителів.

Як і було обіцяно, нова влада розпорядилася відключити камери стеження за дорожнім рухом з 1 липня, фактично нівелювавши проект колишнього мера, пише Euronews.

Обмеження були спрямовані на те, щоб правила в місті відповідали нормам Євросоюзу щодо якості повітря. Водіям, які порушували вимоги, виписували штрафи.

Нова міська влада ще не визначилася з майбутнім програми «Центр Мадрида» або з альтернативою плану, завдяки якому, за словами екологів, викиди оксидів азоту в центрі міста скоротилися удвічі. Вони мають намір захищати цей проект на вулицях іспанської столиці, організовуючи акції протесту.

Втім, програму не так легко повернути. Недавня реконструкція, проведена попередньою владою, дала змогу звільнити місце з-під автомобілів для пішоходів, які тепер користуються ширшими тротуарами. Але як тільки обмеження на рух будуть зняті, ця вулиця стане пасткою для водіїв.

І це не єдина проблема, з якою стикнеться нова місцева влада: Європейський Союз попередив, що Іспанія та її столиця можуть опинитися під санкціями, якщо в країні не буде розроблено надійного плану боротьби із забрудненням повітря.