Закон і Бізнес


Перехід над Темзою

Один з найвідоміших мостів відзначив свій ювілей


Хоча кожне з крил моста важить понад 1000 т, для їх розведення знадобиться не більш як хвилина.

№26 (1428) 06.07—12.07.2019
5319

Тауерський міст відзначив 125-річний ювілей. Розвідний міст над Темзою був урочисто відкритий 30 червня 1894 року принцом Уельським, який згодом став королем Едуардом VII, і його дружиною Олександрою.


На думку директора моста Кріс Ерлі, Тауерський міст — одна з найбільш упізнаваних споруд у світі. Минулого року його відвідала рекордна кількість людей — 865 тис. Причому мова йде тільки про тих осіб, які купили квиток, щоб піднятися на розташовані на висоті 43,5 м пішохідні галереї. Порахувати ж, скільки з майже 37,4 млн туристів, які побували в Лондоні в 2018 році, зробили селфі на тлі моста, взагалі не виявляється можливим.

Популярність споруди у світі така висока, що деякі країни зацікавилися успішним досвідом використання об’єкта не тільки за прямим інфраструктурним призначенням. Адже його орендують для проведення приватних заходів, він виконує функції освітнього центру і при цьому залишається діючим мостом, який щодня перетинають 40 тис. автомобілів.

Спочатку це була величезна парова машина, побудована з практичною метою ще у вікторіанську епоху. Парові механізми потужністю 360 кінських сил піднімали два розвідних крила моста для проходу судів аж до 1972 року, доки їм на заміну не прийшов електричний привід. Побачити їх можна сьогодні в музеї, що діє на південному боці споруди.

Лише за перший рік з моменту введення в експлуатацію міст розводився близько 6000 разів, саме тому для людей були зведені галереї. Зараз він розводиться набагато рідше — близько 850 разів на рік. Робиться це за запитом власників великорозмірних судів.