Закон і Бізнес


Про виконане рішення


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
14034

У справах щодо стягнення моральної шкоди, завданої трудовим каліцтвом, поворот виконання рішення суду не допускається незалежно від того, в якому порядку воно ухвалене. Такого висновку дійшов Верховний Суд (ухвала від 20.06.2019).


Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань звернувся до суду із заявою про поворот виконання рішення апеляційного суду, залишеного без змін Вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних і кримінальних справ, про відшкодування моральної шкоди в розмірі 20 тис. грн. Позов мотивовано тим, що Верховний Суд України в травні 2016 року скасував згадані ухвалу ВСС та рішення апеляційного суду й залишив без змін вердикт суду першої інстанції про відмову в позові.

ВС не задовольнив касаційної скарги фонду, але встановив, що попередні суди хоч і слушно відмовили в задоволенні позову, але неправильно застосували норму права. В ухвалі №336/9595/14 ВС дійшов висновку, що суди помилково послалися на ч.1 ст.1215 Цивільного кодексу, яка визначає випадки, коли безпідставно набуте майно не підлягає поверненню, оскільки відповідач отримав відшкодування моральної шкоди не безпідставно, а за рішенням суду.

Крім того, було зазначено, що поворот виконання рішення полягає в поверненні сторін у попереднє становище. Проте суди повинні повертати відповідачеві кошти, стягнуті з нього за скасованим судовим рішенням, за відсутності обмежень, установлених у ст.382 Цивільного процесуального кодексу 2004 року, яка визначає особливості повороту виконання в окремих категоріях справ.