Закон і Бізнес


Дискримінація відпочинку


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
7325

Суддю звільнили за плутанину з відпустками. Він звинуватив Вищу раду юстиції в репресіях. У Старому світі його підтримали й вирішили, що літній відпочинок не може бути підставою для звільнення, але українським чиновникам Європейський суд з прав людини — не указ.


У 2012 році ВРЮ за порушення присяги вирішила звільнити з посади Юрія Стребкова з Генічеського районного суду Херсонської області. Ініціаторами звільнення законника стали його колеги, які написали колективне звернення до Ради, а також голови територіального управління Державної судової адміністрації.

Причиною для невдоволення стало те, що Ю.Стребков з’явився на роботі на 3 дні пізніше заявленого терміну. Ці 3 дні він у лікарні не перебував.

Через рік знову виникла плутанина з відпустками — чоловік забажав відпочити раніше, ніж запланували в апараті суду, і відмовився приймати до розгляду справи. Такі порушення дисципліни, на думку ВРЮ, були варті звільнення.

Однак ЄСПЛ вирішив інакше. У Страсбурзі побачили порушення суддівської незалежності в діях дисциплінарного органу. Проте, як з’ясувалось, одна справа — відстояти свої права в Європі й зовсім інша — в Україні, де ніхто не побажав повернення судді.

Ю.Стребков звернувся до Вищої ради правосуддя (№С-3844/0/7-19) з вимогою змусити керівника суду та ДСАУ виплачувати йому заробітну плату, оформити його на роботу та припинити дискримінацію й репресії. А також забезпечити виконання рішення Євросуду.