Закон і Бізнес


«Касаційно-ревізійна мішанина»


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
2904

Комісія Конституційної асамблеї з питань правосуддя визначилася з тим, які повноваження Верховного Суду необхідно записати в Основному Законі. Не всі вони припали до душі служителям цієї обителі Феміди.


На засіданні комісії КА з питань правосуддя, яке відбулося 17 січня, був аншлаг: за овальним столом у Кловському палаці зібралася не лише більшість членів цього органу, а й майже половина складу ВС. Оскільки на зібранні планувалось обговорити пов­новаження Суду, його представники вирішили поділитися своїми думками із цього приводу.

Так, за словами заступника Голови ВС — секретаря Судової палати в адміністративних справах Віктора Кривенка, найвищій судовій інстанції в Конституції потрібно «виділити» окрему статтю. «І в цій статті записати, якою є функція ВС і якою є судова система в Україні: три- чи чотириланковою. Якщо в державі триланкова судова система, то ВС — касаційний суд, якщо ж чотириланкова, то ВС — суд, який здійснює ревізію судових справ», — зазначив В.Кривенко.

«Ми вивчили досвід багатьох країн світу. Чотириланкова судова система — це нормальне явище», — підкреслив голова комісії КА Василь Маляренко.

Робочий орган асамблеї запропонував віднести до повноважень ВС, зокрема, «перегляд у касаційному порядку судових справ: сторонами яких є визначені законом вищі посадові особи держави; про злочини, за які кримінальним законом передбачена найвища міра покарання». А також перегляд у ревізійному порядку справ за окремих умов.

«Такі «змішані» повноваження не підвищать ролі ВС, а понизять до касаційного суду, — виступили проти цієї пропозиції деякі представники ВС і додали: — Немає такого: інстанційність за окремими справами». «Буде!» — запевнив їх член комісії КА Василь Сіренко.

Детальніше про те, якими ж пов­новаженнями комісія КА з питань правосуддя вирішила наділити ВС і чи дослухалася вона до думок володарів мантій, читайте в наступному числі «ЗіБ».