Закон і Бізнес


Бліц-конкурс

Кандидатам на мантії запропонували безпрецедентні умови змагання за посади


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
ОРЕСТ ГАМСЬКИЙ
17576

Те, про що так довго просили резервісти, нарешті здійснилося: Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс на 505 вакансій у місцевих судах. Однак умови його проведення викликають щонайменше подив.


Насамперед звертає увагу кількість місць, що передбачається заповнити новими кадрами. Вона майже на чверть менша за чисельність претендентів, які наразі включені до списку резервістів для місцевих загальних судів (656). Проте, за даними Державної судової адміністрації, загальна нестача кадрів у квітні 2019 року на цьому рівні перевищувала 600 суддів. Це, очевидно, без урахування тих, хто нині не здійснює правосуддя та очікує призначення, оскільки їх кількість переважає 1200 осіб.

Як пояснює сама ВККС, решта вакансій заброньована для переведення суддів, які не здійснюють правосуддя, та для кандидатів, які пройшли навчання та складатимуть кваліфікаційний іспит у липні — серпні цього року. А це — майже 370 осіб.

Утім, після проведення конкурсу вакансій для останніх може виявитися значно більше, оскільки умови сформульовані таким чином, що дасть змогу усунути будь-якого претендента з формальних причин. Так, вимагається, аби документи подавалися виключно поштою — рекомендованими листами з повідомленням — та ще й тільки у певний день — 12 липня. Якщо на поштовому штемпелі про відправку стоятиме інша дата — документи відправлять у смітник.

А як бути кандидату, який у цей день, наприклад, перебуватиме на відпочинку, зокрема десь за кордоном? ВККС братиме до уваги штемпель іноземного поштовика чи тільки момент перетинання листом кордону України?

Особисто привозити документи, аби, наприклад, уточнити якісь питання, суворо заборонено: з кандидатами ніхто не стане спілкуватися. Якщо ж комісія виявить бодай якусь помилку, зокрема у назві суду, чи банально не читатиметься компакт-диск зі скан-копіями документів та інформацією про кандидата, виправити це буде неможливо. Про це прямо застережено у положенні про проведення конкурсу.

Прикметно, що оголошення конкурсу відбулося без традиційного для таких подій брифінгу. Тобто з’ясувати у членів комісії логіку нововведень не було нагоди.

Однак такі безпрецедентні умови можуть мати наслідком лише те, що у членів ВККС з’явиться можливість відсторонювати резервістів від участі в конкурсі з формальних підстав: нечітка копія, не так завірена, не вистачає «інших документів» про підтвердження професійного стажу…

Кандидатам дозволяється одночасно подати заяву про намір посісти місце максимум у 5 судах. При цьому їх потрібно пронумерувати у заяві за пріоритетністю — від 1 до 5. Це ускладнить для розуміння (але, можливо, спростить для комісії) визначення переможців конкурсу.

Бо в положенні цей алгоритм чітко не виписаний. Лише зазначено, що у підсумку прізвище кандидата буде відображене тільки стосовно суду, де він здобув переможну позицію. А якщо програв, то за останнім у списку його пріоритетів. І якщо хтось з верхньої частини поточного рейтингу замість столиці потрапить у глибинку, то йому можуть завжди пояснити, що так склалися пріоритети.

Втім, сподіватимемося, що для нинішніх резервістів головне — служіння Феміди, а не місто, в якому це відбуватиметься.