Закон і Бізнес


Насильством на насильство


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
6081

Україні пропонують приєднатися до країн, де за статеві злочини щодо неповнолітніх можуть застосовувати примусові заходи протидії. Йдеться про хімічну кастрацію.


Автор проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення протидії вчиненню злочинів проти статевої свободи та недоторканості неповнолітніх)» (№10396) стверджує, що такі крайні заходи убезпечать дітей від злочинних посягань.

Хімічну кастрацію за рішенням суду пропонується призначати особам, яких визнали винними у скоєнні злочинів, передбачених ч.6 ст.152 та ч.6 ст.153 Кримінального кодексу. Йдеться про зґвалтування чи сексуальне насильство щодо особи, яка не досягла 14 років. Причому такі заходи пропонується поширити й на осіб, які перебували у стані неосудності.

Власне, хімічну кастрацію будуть застосовувати не пізніше ніж за 6 місяців до закінчення строку відбування призначеного покарання.

Утім, автор проекту, схоже, дещо заплутався у своїх пропозиціях, тому поширив можливість застосування примусових заходів, наприклад, на осіб, які вчинили будь-які насильницькі дії сексуального характеру (ч.1 ст.153 КК).