Закон і Бізнес


Тещині секрети

Члени ВККС не вгледіли недостовірності в тому, що колега не задекларувала зятів


Громадська організація тримає під прицілом декларації Тетяни Весельської, але колеги вважають, що вона нічого не порушує.

№25 (1427) 29.06—05.07.2019
Марта ЛІТЕЧКО
4591

Українське законодавство спонукає суддів підтримувати тісні родинні зв’язки. Служитель Феміди зобов’язаний знати, де працюють навіть його далекі родичі та які державні посади вони займають. До переліку входять дядьки, невістки, свекруха та навіть прабабця.


Проти члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів та судді Вищого адміністративного суду Тетяни Весельської Вища рада правосуддя рік тому відкрила дисциплінарну справу. Причиною стало те, що, подавши у 2017 році декларацію, Т.Весельська не зазначила про своїх зятів, які займали високі посади у регіонах. Один з них працював старшим інспектором управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області. Інший є депутатом Одеської обласної ради.

На недостовірність у декларації звернули увагу активісти громадського об’єднання, про що у квітні 2018 року повідомили ВККС. Т.Весельська дала письмові пояснення. Вона зазначила, що на час, коли складала декларацію, не знала про керівну посаду одного із зятів, адже він живе у Вінниці й вони бачаться дуже рідко. Коли ж дізналася про його нове місце роботи, то в наступній декларації оприлюднила такі відомості. З іншим зятем, який став депутатом, вона понад 4 роки не підтримує зв’язок.

Таке несумлінне ставлення до родинних цінностей не сподобалося громадським активістам, які помітили, що теща одеського депутата забула вказати його в декларації. Їм здалося дивним, що скоро закінчується каденція народного обранця, а його теща ні сном ні духом.

Схоже, ВРП також не сприйняла за виправдання, що суддя не підтримує контактів з родичами. Тим більше що зазначення суддею недостовірних даних у декларації передбачає дисциплінарну відповідальність. І хоча ВККС вирішила, що підстав для притягнення до відповідальності колеги нема, ВРП їх все ж побачила.

Частина 8 ст.61 закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що зятів указувати у декларації треба, якщо вони обіймають посади, зокрема депутата, чи працюють у правоохоронних органах. Дисциплінарна палата ВРП у вересні минулого року відкрила проти порушниці справу. Адже вона сама у своїх поясненнях підтвердила: знала, що її зять працює в поліції.

Саме таку історію можна прочитати у рішенні ВРП про відкриття дисциплінарного провадження щодо члена ВККС.

Громадські активісти не зупинились і вирішили покарати жінку: подали до Окружного адміністративного суду позов проти НАЗК та Т.Весельської. Вони були невдоволені проведеною перевіркою декларацій законниці та тим, що за недостовірні дані члена ВККС досі не покарали. Суд відкрив провадження, однак згодом відмовив у задоволенні позову. У самому рішенні суду не згадується, про яку саме неточність у декларації йдеться, однак на веб-сторінках різних видань пишуть, що активісти дізналися, буцімто член ВККС приватизувала на доньку службову квартиру.

Менш ніж через рік ВККС знову розглядала невідповідність у декларації Т.Весельської. І знову дійшла висновку про відсутність підстав вважати інформацію у декларації судді недостовірною.

До речі, робота Т.Весельської у ВККС є спірним питанням. Адже свого часу її сюди призначив уповноважений ВР з прав людини. Як повідомляв «ЗіБ», на початку квітня цього року новий омбудсмен видав указ про призначення іншої особи, оскільки у Т.Весельської закінчився 4-річний строк повноважень. Однак вона звернулася до Окружного адміністративного суду м.Києва з позовом, в якому просить визнати протиправним своє звільнення.