Закон і Бізнес


Стратегічні напрями

Голова ВС: єдність практики плюс розширення діалогу зі ЗМІ дорівнює довірі


№25 (1427) 29.06—05.07.2019
ІРИНА ЛЕГКА, головний спеціаліст із забезпечення зв’язків зі ЗМІ Херсонського апеляційного суду
3433

Уперше на Херсонщині відбувся захід, який об’єднав представників Верховного, апеляційних та місцевих судів усіх видів юрисдикції. Вони обговорили забезпечення єдності та прогнозованості судової практики, обмінялися думками і досвідом.


Відкриваючи регіональний семінар для суддів Херсонської, Миколаївської та Одеської областей, голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко наголосив, що формування судової практики за єдиними стандартами тлумачення та застосування норм права, забезпечення прогнозованості та передбачуваності судових рішень, безперечно, є одним із дієвих методів гарантування стабільності права, захисту прав людини та підвищення довіри до судів.

У свою чергу Голова Верховного Суду Валентина Данішевська звернула увагу на те, що сприйняття суспільством суддів та судової системи загалом, довіра до суду значною мірою залежать від єдиного бачення шляхів вирішення складних правових питань, застосування єдиних стандартів судочинства, визнання єдиної концепції розгляду тих чи інших категорій справ.

Вона закликала колег об’єднати зусилля з метою вдосконалення окремих показників роботи, розширення діалогу зі ЗМІ, розбудови партнерських відносин з представниками медіа-простору для кращого ознайомлення суспільства з роботою судів. «Люди повинні довіряти судам і відчувати, що закон один для всіх і суди стоять на захисті їхніх прав і свобод. Підвищення довіри суспільства до судів забезпечується, зокрема, завдяки єдності судової практики», — наголосила В.Данішевська.

Учасники заходу, що відбувся за підтримки програми USAID «Нове правосуддя», відзначили ефективність таких методів забезпечення єдності судової практики, як координаційні наради, круглі столи, семінари. Адже вони дають змогу обмінятися досвідом з колегами, поспілкуватися із суддями касаційної інстанції. Цікавим, зручним та загальнодоступним способом ознайомлення із ключовими правовими позиціями ВП ВС, останніми рішеннями касаційних судів є випуск дайджестів, оглядів, відкриття телеграм-каналу тощо.

Під час семінару було обговорено сучасний стан та тенденції судової практики з різних категорій справ, визначено стратегічні напрями забезпечення єдиної практики правозастосування, особливості використання правових та організаційних засобів досягнення спільної для всієї судової системи мети — єдиного розуміння та бачення основних засад правозастосовної діяльності під час вирішення спорів. Окрему увагу було приділено останнім напрацюванням ВС у питаннях забезпечення сталої та єдиної судової практики.

Судді місцевих та апеляційних судів південного регіону мали змогу поспілкуватися із суддями ВС з приводу проблемних питань під час роботи секцій відповідно до видів юрисдикції. Так, судді ВП ВС Всеволод Князєв, Дмитро Гудима та Лариса Рогач зупинилися на ключових рішеннях ВС у різних категоріях справ. Питання єдності судової практики в адміністративних спорах обговорювалися разом із В.Данішевською та В.Князєвим. А заступник голови Касаційного кримінального суду Валентина Щепоткіна розповіла про нюанси застосування кримінального процесуального законодавства.

Наприкінці учасники семінару щиро подякували колегам із ВС за можливість обговорити складні питання, визначити шляхи застосування практики ВС на місцях.