Закон і Бізнес


Суб’єктивний фактор

Обшуки та дії правоохоронців: чим може допомогти рада бізнес-омбудсмена


№25 (1427) 29.06—05.07.2019
4406

Інспектори ради бізнес-омбудсмена дали практичні поради щодо захисту бізнесу від пресингу з боку державних органів. Зокрема, закликали бізнес бути активним під час відстоювання порушених прав.


Квитки на виході

Зловживання з боку правоохоронців — болюче питання для українського бізнесу. Об’єктом обшуку може стати будь-який суб’єкт господарювання, а це — близько 81000 компаній з кількістю співробітників у кожній від 20 до 200.

Започаткована ще у 2014 році рада бізнес-омбудсмена активно протидіє беззаконням з боку посадовців, а її рекомендації, викладені у системних звітах, стають основою для законодавчих актів. Про те, чим інспектори, які працюють у громадській організації, можуть допомогти бізнесу, говорили під час заходу, організованого Американською торгово-промисловою палатою.

Як стверджує інспектор РБО Олексій Співак, нині більшість проблем стосується обшуків, повернення підприємствам майна та незакриття кримінальних справ. Утім, за час існування РБО було напрацьовано багато дієвих механізмів захисту інтересів бізнесу.

Найчастіше, за статистикою звернень до інспекторів по захист, бізнес страждає від незаконних обшуків, відкриття кримінальних проваджень, нерозмірності застосованих заходів та затягування провадження. Одна з причин цього, на думку інспекторів, досить банальна — не вистачає слідчих. А подекуди справи ведуться із порушенням підсудності. Як цьому протидіяти?

Перша порада — не боятися спілкуватися з правоохоронцями та займати активну позицію. Всупереч поширеній думці, що після візиту «любих друзів» каса попереду, більшість конфліктів може бути вирішена в правовому полі. Успіх залежить від досвіду адвоката та позиції власників бізнесу.

У бізнес-омбудсмена двері також відчинені для всіх. До речі, це цілком безкоштовно. Проте якість взаємодії залежить насамперед від комунікації.

Так, найліпше звертатися через сайт та викладати свої аргументи просто й зрозуміло. Важливе значення має і те, якого захисту ви потребуєте. Якщо справа має певні часові обмеження — варто про це зазначати у фабулі. Наприклад, якщо під час обшуку була вилучена продукція, яка швидко псується, або ж устаткування, без якого виробництво стає неможливим. У таких випадках через кілька годин після звернення онлайн не варто чекати протягом строку, встановленого на розгляд заяви, а телефонувати, зазначають інспектори.

За відсутності складу

Прозорий бізнес захищати дуже легко, стверджує О.Співак. Багато кримінальних проваджень відкриваються у випадках, коли немає складу злочину, а досудове розслідування може здійснюватися з метою тиску на підприємство. Для подолання таких конфліктних ситуацій РБО має достатньо повноважень.

Зокрема, після правової оцінки ситуації інспектор надсилає письмове звернення на адресу правоохоронних органів. Якщо за наслідками такого звернення немає належної реакції — інспектори зустрічаються з посадовими особами, які відповідають за ведення справи. Та досить часто вже на цьому етапі бізнес отримує перші позитивні результати.

Одначе трапляється багато випадків, коли правоохоронці не виконують не лише приписів, отриманих від РБО, а й рішень суду. Тоді справу виносять на обговорення міжвідомчих експертних груп, а іноді доходить і до обговорення на рівні міністрів або Прем’єра. Проте захищати підприємство, яке працює в білій зоні й готове доводити свою позицію, просто і приємно, зазначає інспектор ради Андрій Боднарчук.

Не обшуком єдиним

Доволі типовими є ситуації, коли після проведеного обшуку в підприємства нічого не вилучають та не виявляють жодних порушень. Проте і розпочате провадження не поспішають закривати, тримаючи ситуацію «в підвішеному стані».

При цьому органи досудового розслідування можуть активно проводити обшуки, викликати посадових осіб на допити, вилучати речі та документи. Так, рада розглянула скаргу на серію обшуків у реалізаторів м’ясної продукції, що здійснювали працівники МВС та прокуратури м.Дніпропетровська в окремих приватних підприємців. Реагуючи на скаргу одного з них щодо вимагання і отримання вартовими порядку неправомірної вигоди у розмірі $20000, рада поцікавилася результатом таких обшуків. Виявилося, що жодних речових доказів вилучено не було. Такі обставини дали підстави інспекторам сумніватись у доцільності дій правоохоронців. При цьому інспектори відзначають, що у заявників практично відсутні ефективні важелі впливу на проведення ефективного і вчасного досудового розслідування кримінальних проваджень.

Звертаючись до РБО, не варто наголошувати на необхідності закриття кримінального провадження. Адже порушення полягає у недотриманні строків провадження.

Що стосується невиконання правоохоронцями судових рішень, то нині готується пакет змін до законодавства: планують запровадити адміністративну відповідальність для посадовців, які зловживають своїми повноваженнями.

«Без паритету відповідальності побудувати демократичну систему неможливо, тож пропонуємо вам долучатися до нас та надсилати ідеї, — закликав присутніх А.Боднарчук. — Не важливо, хто підготує та сформулює положення й зміни, головне — щоб вони відбулися і бізнес отримав можливість притягати до відповідальності за порушення процесу».

Повернути вилучене

Найбільш поширеними діями органів досудового розслідування, з якими стикається бізнес у рамках відкритих кримінальних проваджень, є проведення слідчих дій та застосування заходів забезпечення. При цьому досить часто під час обшуку слідчі допускають низку порушень.

Так, трапляється, коли під час обшуків вилучають майже всі документи та предмети, навіть ті, що не пов’язані з конкретним кримінальним провадженням. Часто бізнесмени роками не можуть повернути майно, стосунок якого до розслідуваного злочину є вкрай сумнівним. Зокрема, непоодинокими є випадки передання майна на зберігання відповідальним особам. Часто після перевірки виявляється, що підприємство «Рога та копита», яке виступає в ролі відповідального зберігача, зареєстроване десь у гаражах, а будь-яке майно, як і господарська діяльність, відсутні.

Варто остерігатися в цьому випадку зачарованого кола, коли підприємство, отримавши рішення суду щодо повернення безпідставно вилученого майна, звертається через господарський суд з приводу його вилучення. В такому випадку можна створити зайвий прецедент, коли начебто і правоохоронці не відповідають за вилучене майно, і треті особи в судове засідання не з’являються, а виконавець не може знайти підприємство за юридичною адресою.

Писати листи у всі інстанції теж не вихід. Найкращий варіант — виносити такі справи на обговорення експертних груп, під час якого справу можна витребувати та належним чином дослідити. В іншому разі справу передаватимуть з кабінету в кабінет, а результати залишаться невтішними.

В практиці РБО траплялися випадки непропорційності обсягу вжитих процесуальних заходів у рамках досудового розслідування кримінальних проваджень. Так, через невизначеність строків проведення експертиз вилучені предмети інколи понад рік не повертаються до власників через довгий час очікування експертизи. Інспектори РБО наголошують, що для вирішення цієї проблеми необхідно встановити максимально можливі строки проведення різних експертиз.

Також поширеними є зловживання з боку органів досудового розслідування, коли вилучаються документи, які не мають жодного стосунку до кримінального провадження. Це подекуди значно ускладнює, а часом і унеможливлює роботу такого підприємства.

Як стверджують інспектори, за всі роки напрацьовано достатньо механізмів та засобів, щоб ефективно допомагати бізнесу. З огляду на те що діяльність ради є неупередженою та відбувається за підтримки європейських інституцій, в українського бізнесу є шанс створити належні та безпечні умови роботи. Звичайно, якщо прагнути цього разом.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Олександр ТАЛАМАНЧУК,
керівник департаменту з вирішення судових та корпоративних спорів АО «Агард»:

— Нині рада бізнес-омбудсмена показує досить високий рівень ефективності щодо захисту інтересів бізнесу. Що особливо важливо, зважаючи на відсутність централізації влади та порозуміння серед правоохоронних органів. Попри те що РБО є дорадчим органом, який функціонує за підтримки європейських партнерів, за час своєї діяльності він зарекомендував себе дуже добре.

Це стосується тих випадків, коли бізнес займає активну позицію, однак це не приводить до зрушення справи з місця. Випадки зловживань з боку правоохоронців, до яких вдаються з метою тиску на бізнес, наприклад вилучення під час обшуку всього майна без будь-якої в цьому потреби, розглядаються доволі швидко, коли до справи долучаються інспектори ради.