Закон і Бізнес


Підозри зачекають


№25 (1427) 29.06—05.07.2019
19452

Ніщо так не заважає ефективності розслідування, як жорсткі законодавчі обмеження. Тому профільний парламентський комітет запропонував чергову порцію змін, які презентував як певний компроміс між інтересами слідства та підозрюваного.


Розлогий проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо підвищення ефективності досудового розслідування)» (№10387) містить різні пропозиції: від термінологічних та орфографічних правок до принципових, але прихованих.

Наприклад, певні процесуальні дії у межах досудового розслідування можна буде проводити без унесення відомостей до ЄРДР. Право на захист та отримання правничої допомоги стануть окремими гарантіями.

Прокурори тільки складатимуть підозру, але не зобов’язані особисто її вручати. Причому сам факт її складання (а не вручення) матиме певні процесуальні наслідки для особи. До того ж прокурори зможуть призначати ревізії та перевірки без залучення суду.

Строки досудового розслідування нічим не обмежуватимуться, оскільки обчислюватимуться тільки з моменту складання підозри.

Для осіб, яких оголошено в міжнародний розшук, розмір застави як альтернативи триманню під вартою не визначатиметься. Затримати особу без ухвали суду можна буде не безпосередньо після скоєння злочину, а у будь-який час. Достатньо, аби хтось заявив, що колись був очевидцем злочину, і вказав на певну особу. Причому затримати людину також можна буде без унесення відомостей до ЄРДР.

Утім, відмовити в прийнятті заяви про правопорушення можна буде в разі, якщо вона не міститиме «достатніх даних». Те, хто і за якими критеріями оцінюватиме цю «достатність», не уточнюється.