Закон і Бізнес


Довічне виправлення


№25 (1427) 29.06—05.07.2019
217235

Жінки, засуджені до довічного позбавлення волі, мають відносно низький ступінь суспільної небезпеки, через що застосування до них довічного позбавлення волі є надто суворим покаранням. Тож через непотрібність таку міру покарання для жінок скасують.


Відповідний проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скасування довічного позбавлення волі для жінок)» (№10392) подано до Верховної Ради.

У ньому передбачається скасувати можливість призначення довічного позбавлення волі для чоловіків, які не досягли 18 років або старші за 65, та для жінок без вікових обмежень. Як запевняють автори, ув’язнені жінки становлять значну меншість серед тих, хто дістав довічне позбавлення волі в усьому світі. Однак дослідження доводять, що багато жінок, засуджених до цього виду покарання за серйозні насильницькі злочини, скоювали їх через те, що самі неодноразово зазнавали насильства.

Проте видається, що головна причина внесення відповідного проекту — намагання держави зекономити кошти. Адже нині в Україні довічне покарання відбуває лише 24 жінки. При цьому держава багато витрачає на тримання довічно засуджених жінок: для них побудовано окрему дільницю, створюються специфічні умови праці, витрачаються значні людські та фінансові ресурси. Тож, швидше за все, саме це і є головною причиною змін.

Закон і Бізнес