Закон і Бізнес


Про процесуальний статус


№25 (1427) 29.06—05.07.2019
6236

Якщо на момент укладання правочину об’єднання співвласників багатоквартирного будинку не мало статусу юридичної особи, воно не могло бути й учасником справи. На цьому наголосив Верховний Суд (постанова від 8.05.2019).


Товариство звернулося до господарського суду з позовом проти комунального підприємства (за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача — ОСББ). Ішлося про визнання недійсним правочину щодо приймання-передачі житлового будинку з балансу на баланс у частині передання об’єднанню на баланс паркінгу; визнання позивача балансоутримувачем паркінгу.

Позов обґрунтовано незаконністю акта, складанням його з порушенням норм чинного законодавства, оскільки паркінг у момент його передання вже перебував на балансі позивача, а отже, не міг бути переданий відповідачем ОСББ.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційної інстанції, позов задоволено повністю.

Постановою №910/18885/17 Касаційний господарський суд ці вердикти скасував, а справу передав на новий розгляд. У постанові наголошувалося, що зі з’ясованих попередніми судовими інстанціями обставин неможливо з усією достовірністю встановити, чи мало ОСББ як учасник справи статус юридичної особи на час розгляду справи судами першої та апеляційної інстанцій. Проте відповідні обставини мали істотне значення для розгляду позову.

До того ж, як убачається з установлених попередніми інстанціями обставин, правочин здійснено товариством і ОСББ. Отже, об’єднання (з огляду на зміст позовних вимог) мало б виступати не як третя особа, а як співвідповідач у справі поряд і нарівні з іншою стороною правочину (товариством) за наявності в ОСББ статусу юрособи.

Попередні інстанції наведеного не врахували, обставин, пов’язаних із належним процесуальним статусом об’єднання, не з’ясували, у зв’язку із чим рішення місцевого та постанова апеляційного господарських судів скасовані з переданням справи на новий розгляд до першої інстанції.