Закон і Бізнес


В Україні з'явиться нова купюра, а дрібні копійки зникнуть


25.06.2019 14:41
4795

Національний банк з 25 жовтня введе в обіг нову банкноту номіналом 1000 гривень. Окрім цього в Україні припинять карбувати монети дрібних номіналів – 1, 2, 5 і 25 копійок.


Як повідомили «ЗіБ» у НБУ, на лицьовій стороні нової банкноти буде зображений філософ, природознавець, основоположник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу та космізм Володимир Вернадський. На зворотному боці — зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Окрім нової банкноти, будуть виведені з обігу монети 1, 2 та 5 копійок. Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом.

З огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, натомість з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.

У результаті – після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу – номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів.

Зазначимо, саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу – від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії.

Останнього разу Національний банк уводив у обіг новий номінал 13 років тому – у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1 000 гривень і розмінювалася двома банкнотами найвищого номіналу.

Закон і Бізнес