Закон і Бізнес


Нечема й Феміда


№25 (1427) 29.06—05.07.2019
110953

Суддю образило, що захисник не чекав, доки вона надасть йому слово. Проте це тільки півбіди: розмовляючи з нею на засіданні, він не вставав з місця. Та й це ще не все, зажадав від неї заяви про звільнення.


У провадженні Поліни Коляденко з Дарницького районного суду м.Києва майже рік перебуває кримінальна справа про порушення безпеки дорожнього руху, яка призвела до тілесного ушкодження та смерті потерпілих.

Нещодавно законниці заявили відвід. Відповідно до законодавства сторони провадження заявляють клопотання, висловлюють заперечення стоячи й лише тоді, коли головуючий дає їм слово. Однак захисник зробив усе не так, як слід.

Він заявив клопотання, але не встав. Повідомив про незгоду з рішенням судді, але вона не надавала йому слова. Коли заяву адвоката суддя передала для реєстрації та запропонувала учасникам процесу зачекати, підступний захисник знову, не встав і без надання йому слова висловився. Він повідомив жінці, що її вже «відведено».

Утім, правник не зупинився у вияві неповаги до суду навіть після завершення засідання. Він підійшов до служительки Феміди в коридорі та наказав писати заяву про звільнення з посади судді. Ці слова почули всі учасники процесу.

П.Коляденко обурила така поведінка. Адже законодавство забороняє використовувати адвокатам незаконні та неетичні засоби. Крім того, таке ставлення підриває її авторитет.

Про неввічливість захисника суддя тут-таки повідомила голові Вищої ради правосуддя (№2890/0/6-19) та Генеральному прокуророві. Вона просить ужити передбачених законом заходів реагування, адже на кону — незалежність судової влади.