Закон і Бізнес


Лібералізація відкладається


№24 (1426) 22.06—28.06.2019
3649

Скасувати перехід до енергетичного ринку запропонував Президент. Зокрема, він прагне перенести строки запровадження повномасштабної моделі лібералізованого ринку електричної енергії.


Відповідний проект — про внесення змін до закону «Про ринок електричної енергії» (№10376) — подано на розгляд парламентарям.

Як стверджує суб’єкт законодавчої ініціативи, перехід на нову модель ринку у строки, передбачені в чинному законі, становить величезні ризики. Зокрема, наголошено на високій імовірності суттєвого зростання середньої ціни на електроенергію. За оптимістичними оцінками, вона може зрости на 20—30%, за песимістичним — у рази. Причина — висока концентрація її виробників  на ринку та стабільний попит.

З огляду на це гарант убачає, що енергетична галузь України не готова перейти до нової моделі ринку електроенергії у строк, визначений у законі, — з 1 липня 2019 року. Тим паче що стосовно необхідності перенесення термінів переходу до нової моделі ринку електроенергії в Україні вже висловилися Європейський Союз, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку.

З метою перенесення строків переходу на нову модель ринку електричної енергії необхідно внести зміни до закону й передбачити перенесення строків переходу до нової моделі ринку електроенергії на 1 липня 2020 року.