Закон і Бізнес


Руками подружжя

Як ФОП убезпечити майно від кредиторів за допомогою шлюбного договору


Адвокати зазначили, що у 2018-му було укладено 5200 шлюбних договорів, що становить 4% від усіх шлюбів, зареєстрованих протягом року.

№24 (1426) 22.06—28.06.2019
Ксенія ТАЛАМАНЧУК
8370

Адвокати розповіли бізнесменам про ризики, які несе для них укладання шлюбу. А також відкрили секрет, як шлюб сприяє збереженню майна від зазіхань кредиторів.


Нівелювати ризики

Зважаючи на реалії українського законодавства, фізична особа — підприємець за своїми зобов’язаннями відповідає всім належним їй майном. Тому невдачі в бізнесі можуть боляче вдарити по інтересах сім’ї.

Про те, які переваги дає бізнесменам укладення шлюбного договору, адвокати розповіли під час круглого столу «Ефективний захист клієнта у позовах про поділ майна», організованого Асоціацією адвокатів України. Зокрема, під час заходу обговорили судову практику, яка в сімейних спорах є більш адаптивною, ніж законодавчі конструкції.

Аналізуючи бізнес-ризики, правники зупинилися на двох аспектах. По-перше, чи є укладений шлюбний договір достатньо дієвим механізмом захисту майна під час розлучення, оскільки через сімейні чвари бізнес може бути зруйнований вщент. По-друге, увагу приділили безпеці майна. Його, як виявилося, від рейдерів досить добре захищає шлюбний договір.

Стародавня практика

Поступово в Україні підвищується популярність укладання шлюбних договорів. Передусім це пов’язано зі шлюбами з іноземцями. На другому місці за ними особи, які одружуються не вперше та мають пристойні статки. Проте, як стверджує голова секції з сімейного права НААУ, адвокат Ганна Гаро, і досі в суспільстві поширено багато міфів. Мовляв, якщо між нами любов, то нащо нам ці умовності. Краще витратити кошти на весілля, ніж на адвоката.

Однак мудре єврейське прислів’я твердить: навіть із найсолодшого кохання компоту не звариш. Знали, про що кажуть, адже практика укладання шлюбного договору існує понад 5000 років. Як свідчать адвокати, в Україні поступово зростає попит не лише на послуги з підготовки тексту договору, але й із сімейної медіації.

Як стверджує Г.Гаро, «шлюбний договір допомагає насамперед тим, що про велику кількість матеріальних питань наречені доходять згоди саме на етапі його укладання. У подальшому це зменшує кількість конфліктів». До того ж сімейний медіатор здатний поставити молодятам дуже неприємні запитання. Як свідчить практика, певний відсоток пар на цьому етапі припиняє стосунки, зрозумівши, наскільки суттєві відмінності присутні в їхніх поглядах.

Тож перший позитивний аспект захисту майна полягає саме в запобіганні майбутньому конфлікту. Крім того, укладаючи відповідний договір, подружжя може врегулювати не лише питання щодо володіння майном, а й будь-які аспекти власних взаємин. Попит мають заборони на укладання договорів без згоди іншого з подружжя або ж навпаки — на можливість вільно та без згоди розпоряджатися майном. Іноді в шлюбному договорі передбачають права батьків на проживання разом з подружжям.

Відновленню не підлягає

Укладаючи шлюбний договір, варто пам’ятати, що розірвати його неможливо. Тож перед його укладанням варто ретельно прописати всі деталі. Якщо ви берете шлюб з іноземцем, то, крім консультації вітчизняного адвоката, варто отримати консультацію зарубіжного правника. До того ж потрібно зазначити, за правом якої держави вирішуватимуться спори в разі їх виникнення.

Адвокати, до речі, стверджують, що укладання шлюбного договору в рази дешевше за процедуру розлучення та поділу майна. Тож, якщо відчуваєте, що стосунки відновленню не підлягають, підписуйте контракт. Статус майна в договорі вдасться врегулювати будь-яким чином. Наприклад, можна залишити все майно за титульним власником. Або ж передбачити компенсацію за недоторканність бізнесу.

Проте, як наголошує старший юрист ЮФ «Астерс» Ольга Ліпіхіна, будь-який контракт може бути визнаний недійсним за рішенням суду. Карт-бланш на це видає суперечність норм Сімейного кодексу. Які, з одного боку, закріплюють можливість установлення матеріальної нерівності подружжя, а з другого — вказують, що шлюбний договір може бути розірваний через поставлення одного з подружжя в надзвичайно невигідне матеріальне становище.

Життя за довіреністю

Однак якщо підприємець провадить свою діяльність як ФОП, то укладання шлюбного договору може убезпечити сімейні статки. Як стверджують адвокати, подружжя може укласти шлюбний договір у будь-який момент. Це надає чудову можливість урегульовувати свої взаємини та права не лише на майбутнє, а й у минулому часі.

Зважаючи на це, принаймні половина майна ФОП отримує цілком законний захист від недоброзичливих осіб. Хоча, якщо дружина надійна, то, за документами, можливо стати «абсолютним голодранцем». Підґрунтям для цієї проблеми стає законодавча неврегульованість, яка не дозволяє виділити окреме майно для ведення підприємницької діяльності. Через це донедавна відповідати за своїми зобов’язаннями ФОП був змушений усім майном.

Утім, ситуація може дещо змінитися через запровадження інституту банкрутства фізичних осіб. КзПБ, який невдовзі набере чинності, швидше за все, докорінно змінить судову практику. Оскільки інститут банкрутства ФОП залишиться в минулому. Тож за борги треба буде нести відповідальність.

Не сісти на мілину

Доки ж судді готуються до нових правил гри, чоловіки страждають через руйнування бізнесу. Зокрема, адвокати поділилися судовою практикою, за якою можна ввійти до складу учасників працюючого товариства. Податкова охоче розкриває всю необхідну інформацію за належно поданими адвокатськими запитами. Це дає змогу оцінити ринкову вартість частки, що належить підприємцю. І за рішенням суду розподілити її між подружжям. Відкрите питання: чи приведе це до підвищення продуктивності бізнесу? Тож ліпше домовитись.

Крім того, юристи наголошують на тому, що чинне законодавство досить пластичне. Зокрема, шлюбний договір є тільки одним із видів подружніх договорів. Проте з огляду на диспозитивність Цивільного кодексу особи наділені правом укладати між собою будь-які угоди. Навіть за відсутності зареєстрованих стосунків між чоловіком і жінкою їх усе одно можна перевести в нотаріальну площину. Головне — не вказувати в назві договору, що він є шлюбний.

Головним болем для кредиторів може стати відсутність реєстру шлюбних договорів, які давно існують у більшості держав світу. Зважаючи на те, що оскаржити умови договору можуть лише його сторони, укладання нотаріально посвідченої угоди здатне як уберегти бізнес, так і зруйнувати його. Бо чи можливо остаточно домовитись із жінкою?