Закон і Бізнес


Відпочинок до непристойності

Як не зіпсувати собі відпустку штрафами або в’язницею


В Італії куріння заборонене, зокрема, на 8-кілометровому пляжі Бібіоне у Венеції.

№24 (1426) 22.06—28.06.2019
7200

Туристи, які розгулюють у плавках і купальниках на набережних і в парках, дратують жителів курортів. Тому законодавці багатьох країн посилюють покарання за «непристойний» відпочинок.


Більшість заборон стандартна: на пляжах не можна смітити і розпивати спиртні напої. Цього року законодавчий орган штату Гоа в Індії ухвалив поправку до закону про туризм: вживання алкоголю, приготування їжі й розкидання сміття в туристичних місцях тепер вважається кримінальним злочином. Відпочивальникам загрожує штраф, а якщо його не сплатити, можна потрапити у тюрму.

У Таїланді з лютого минулого року заборонено куріння на пляжах: штраф до 100 тис. батів (майже 85 тис. грн.) або ув’язнення на строк до року. Втім, на багатьох популярних пляжах є спеціальні зони, де заборона не діє.

В Європі розмір стягнення за куріння в недозволеному місці залежить від країни і коливається в межах від 50 до кількох тисяч євро. Втім, на одних європейських пляжах можна палити, на інших — ні.

В японському місті Тотторі дуже красиві піщані дюни. Так, тут не можна робити написи на піску. На іспанській Майорці оштрафують за зведення піщаних замків. На філіппінському острові Боракай, куди обмежений доступ туристам, також варто утриматися від архітектурних експериментів. Крім того, там заборонені танці з вогнем і фаєр-шоу, куріння, вживання алкоголю й пікніки. У Домінікані не можна чіпати морських зірок і фотографуватися з ними.

У багатьох країнах зараз відмовляються від пластикових пакетів і контейнерів. Зокрема — в Таїланді на острові До Самет. Штраф у розмірі до €500 стягнуть з туристів, які спробують скористатися пластиковим одноразовим посудом на італійських островах Треміті (їх п’ять). Те саме з 1 травня — на Капрі, а з 1 червня — на єгипетських курортах Хургада і Марса-Алам.

Всі ці заборони пов’язані з боротьбою за збереження навколишнього середовища. Також є спеціальний кодекс поведінки на пляжах з міжнародним сертифікатом «Блакитний прапор». Тут на душових кабінах можуть встановити спеціальний знак з перекресленим миючим засобом. Крім того, сюди заборонено приходити з тваринами.

За зовнішнім виглядом на пляжах теж стежать. У чорногорській Будві депутати міських зборів запропонували штрафувати на €500 відпочивальників за прогулянку в громадських місцях з голим торсом, за появу в купальнику або плавках поза пляжем — на €600, а за принесений на пляж обід — на €700. У Хорватії такі заборони вже ввели — на прохання місцевих жителів.