Закон і Бізнес


Наказано шуміти

Електромобілі зобов’язали видавати звук при русі


Виявляється, в безшумної їзди теж є мінуси — для пішоходів.

№24 (1426) 22.06—28.06.2019
4974

З 1 липня в Євросоюзі набере чинності закон, що зобов’язує електромобілі видавати звуки при русі. Цей захід повинен убезпечити велосипедистів і пішоходів, особливо з порушеннями зору.


Зараз на швидкості до 20 км/год. електромобілі їздять майже безшумно, тому що в них немає двигуна внутрішнього згорання. Через це пішоходи й велосипедисти часто не помічають їх і отримують травми.

За даними дослідження британської асоціації Guide Dogs, у Великій Британії пішоходи на 40% частіше потрапляють під колеса електромобілів, ніж звичайних авто.

Тому на електромобілі, які продаватимуть в ЄС, почнуть установлювати спеціальні системи, що оповіщають пішоходів про те, що поряд їде машина. Звуки не обов’язково імітуватимуть двигун внутрішнього згорання — деякі виробники вже представили варіанти, схожі на «звуки космічного корабля».

При цьому вони повинні мінятися залежно від швидкості: що швидше їде електромобіль, то вищим повинен бути звук. Так переміняються звуки в реальному житті, і людям буде простіше оцінити ситуацію. Гучність сигналу повинна бути близько 56 дБ — трохи більше, ніж гучність звичайної розмови (близько 45 дБ).

В Євросоюзі електромобілі стають популярними. Найбільше їх у Швеції: 5,3% усіх нових авто припадає на моделі з електричним або гібридним двигуном.