Закон і Бізнес


Дубль два: 20 тисяч судових справ мають однаковий номер


Натисніть, щоб збільшити зображення.

20.06.2019 09:33
4457

Вже більше ніж півроку в судовій системі реєструється велика кількість різних по суті, але однакових за номером судових справ.


Така ситуація склалася після введення класифікатору нових кодів для Окружних адміністративних судів (Наказ ДСА від 28.09.2018), передає «Закон і Бізнес» з посиланням на opendatabot.

Згідно із наказом ДСА від 17.12.2013, кожній судовій справі надається єдиний унікальний номер, який формується автоматично в суді першої інстанції та залишається незмінним незалежно від проходження справи в інстанціях. Номер справи має наступний формат: код суду/порядковий номер в цьому році/рік реєстрації.

Наказом ДСА від 28.09.2018 затверджено класифікатор судів з новими тризначними кодами для всіх судів. Згідно цього ж Наказу, окружні адміністративні суди застосовують визначені коди вже з наступного дня.

Таким чином з вересня 2018 року всі 27 окружних адміністративних суда отримали нові коди. Проте майже всі ці нові коди є ідентичними із вже існуючими кодами судів першої інстанції по всій Україні.

Тобто, починаючи з 29.09.2018 року, одночасно два різних суди реєструють нові судові справи за ідентичними номерами.

Отже, номера судових справ перестали бути унікальними одразу після початку реформи від ДСА.

За останні півроку, відколи почалась вибіркова реформа лише для окружних адміністративних судів, призначено вже більш ніж 21 400 судових справ, які мають однаковий номер справи, але розглядаються зовсім в різних судах, з різними типами судочинства та предметами спору.

ДСА зазначає, що питання унікальності номерів судових справ буде остаточно вирішено лише після завершення реорганізації, яка наразі триває ще 2017 року.

Таким чином, при пошуку потрібної судової справи за її номером треба бути дуже уважним, адже можна почати готуватись до засідання зовсім по іншому провадженню.

Закон і Бізнес