Закон і Бізнес


Юрист назвав 2 способи полегшення доступу до ВП ВС


21.06.2019 17:34
3525

Іноді останнім шансом на справедливість після проходження першої, другої і третьої інстанцій є Велика палата Верховного Суду. Однак доступ до неї залишається досить складним.


Про це в коментарі журналісту газети «Закон і Бізнес» розповів адвокат, партнер ЮФ EQUITY Олег Маліневський, коментуючи наслідки реформи судочинства, що обговорювалися під час міжнародного судово-правового форуму.

На думку О. Маліневського, існує два шляхи полегшення доступу до ВП. «Перший — повернутися до старої чотириланкової системи у рамках Верховного Суду, зробити палату, до якої матимуть можливість звернутися сторони». Саме Велика палата має встановлювати можливість розгляду справи.

«Касаційні суди, використовуючи свою дискрецію, не передають сьогодні до ВП справи, й сторони позбавляються можливості звернення навіть у майбутньому, коли ВП змінить свою позицію з якогось питання», — роз’яснює правник.

«Другий шлях, — вважає О. Маліневський, — чітко прописати випадки, коли слід передавати справу до ВП, і деталізувати, що розуміється під суперечливістю практики в інших касаційних судах».

Адже близько 80% справ, що розглядає нині ВП ВС, стосуються предметної та суб’єктної юрисдикції. Вони прямо зазначені як підстава для передання справи. Тому сторони можуть зловживати цим формальним підходом.

Докладніше про це читайте у статті «Ціна та цінності».

Закон і Бізнес