Закон і Бізнес


Максимум по мінімуму


№24 (1426) 22.06—28.06.2019
7953

Керівник підприємства, що повністю або частково належить державі чи місцевій владі, не повинен отримувати у 30 разів більше за прибиральницю. Саме такий коефіцієнт визначений як справедливий.


У пояснювальній записці до проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про працю» (№10379) наголошується на «величезних зловживаннях щодо розподілу фонду оплати праці між працівниками суб’єктів господарювання, що належать повністю або частково державі або територіальній громаді».

Дійсно, ЗМІ та політики час від часу шокують українців інформацією про доходи керівників державних монополій, що виражаються семизначними цифрами. І ці зарплати перевищують навіть ті, що отримують керівники аналогічних підприємств у країнах ЄС. Проте доходи пересічних працівників цих самих підприємств у рази нижчі за європейські.

На думку автора проекту, керівники таких підприємств будуть більше зацікавлені у зростанні зарплат своїх підлеглих, якщо їхні доходи напряму залежатимуть від розміру мінімальної зарплати на підприємстві. А тому пропонується заборонити більш ніж 30-кратний розрив між найменшою та найбільшою зарплатами і посадовими окладами на підприємстві, в установі, організації, що прямо або опосередковано належить повністю або частково державі чи територіальній громаді.