Закон і Бізнес


Опубліковано рішення РАУ щодо скасуваня страйку адвокатів Київщини (документ)


19.06.2019 11:56
3744

Рада адвокатів України скасувала рішення Ради адвокатів Київської області від 12 червня 2019 року, яким було проголошено попереджувальний страйк адвокатів регіону.


Повний текст рішення оприлюднено на сайті НААУ, передає «Закон і Бізнес».

Зазначимо, РАУ ухвалила рішення в режимі електронного засідання 13 червня. Підставою для скасування рішення Ради адвокатів Київської області стало порушення внаслідок його реалізації конституційних прав громадян на правову допомогу та гарантій незалежності адвокатської діяльності.

РАУ наголосила, що рішення органів адвокатського самоврядування не може бути спрямованим на обмеження чи блокування діяльності адвокатів з мотивів, не передбачених профільним Законом та Правилами адвокатської етики, необґрунтованого звинувачення адвокатури України у відмові від здійснення захисту конституційних прав громадян України та інших осіб.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов’язаний дотримуватися присяги адвоката України та Правил адвокатської етики; також адвокату забороняється використовувати свої права всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта, відмовлятися від надання правової допомоги, крім випадків, установлених законом.

Рада адвокатів України наголошує на неприпустимості ситуації, коли п’ять тисяч адвокатів регіону будуть зобов’язані бездіяти та утримуватися від надання правової допомоги на території Київської області, а правоохоронці  і суди продовжуватимуть виконувати свої обов’язки.  Затримання, обшуки, інші процесуальні дії у рамках кримінальних проваджень, судові засідання, включно з винесенням судових рішень, відбуватимуться за відсутності захисників, залучених до страйку», - ідеться у рішенні РАУ.

Нагадаємо, рішення Ради адвокатів Київської області від 12.06.2019 прийнято в зв’язку з побиттям адвоката Олексія Несвітайла 20 травня 2019 року.

Закон і Бізнес