Закон і Бізнес


Страйк, який не відбувся

Рішучість адвокатів Київської області висловити протест із приводу нападів на колег зіткнулася з помі-ркованістю РАУ


Одноголосно підтримавши пропозицію щодо проведення страйку, члени обласної ради адвокатів не очікували скасування їхнього рішення РАУ.

№23 (1425) 15.06—21.06.2019
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
5196

Доведені до відчаю бездіяльністю правоохоронних органів, які ігнорують факти нападів на правників, адвокати Київської області ладні були оголосити страйк. Але поміркованість Ради адвокатів України посприяла захисту конституційного права громадян на професійну юридичну допомогу.


Ціна свідоцтва

Адвокати Київської області вирішили оголосити попереджувальний страйк і тимчасово припинити надання юрдопомоги в правоохоронних, судових органах та Прокуратурі Київської області строком на 1 місяць. Причиною стало чергове побиття колеги у зв’язку з провадженням професійної діяльності. У червні 2018 р. до потерпілого адвоката з Білої Церкви — Олексія Несвітайла — звернулися представники юридичної особи з проханням надати правову допомогу в кримінальному провадженні. Сторони уклали відповідний договір.

Саме кримінальне провадження було відкрито за фактом пошкодження невстановленими особами нежитлової будівлі (пункту прокату спортивного, дитячого та туристичного інвентарю), розташованої в парку культури та відпочинку.

Постановою слідчого пошкоджене майно було визнане речовим доказом і передане О.Несвітайлу як представнику потерпілої сторони на відповідальне зберігання. Проте спроби зруйнувати будівлю продовжились. У зв’язку із цим правник неодноразово звертався до правоохоронних органів.

Одного дня О.Несвітайло виїхав до міста у справах разом із дружиною, яка кермувала авто, та малолітнім сином. Оскільки маршрут сім’ї пролягав недалеко від горезвісної будівлі, адвокат вирішив учергове перевірити стан справ. Під’їхавши до місця розташування майна, він побачив скупчення людей та будівельної техніки. На прохання правника дружина зупинила машину біля місця зібрання, а сам адвокат вийшов до присутніх. В одній руці він тримав розгорнуте посвідчення, а в іншій — мобільний телефон, на камеру якого фільмував подію. Також знімала на камеру мобільного й дружина юриста.

О.Несвітайло голосно повідомив про те, що є адвокатом, який виконує професійні обов’язки, і що майно перебуває на зберіганні. Та тільки-но він устиг це вигукнути, як до нього підбігли молодики, збили з ніг і, супроводжуючи свої дії нецензурною лайкою, почали гамселити. Юрист утратив свідомість, а коли опритомнів, то побачив, що нападники не думають ховати облич. Натомість вони відкрито погрожували родині правника, незважаючи на те, що навколо місця події почали збиратися перехожі.

Байдужість і небайдужість

Шукаючи захисту, адвокат разом зі своїм представником звернувся до правоохоронців. Серед іншого була подана заява про вжиття заходів щодо надання особистої охорони, охорони його житла й майна. Зазначена заява була проігнорована слідчим, а заходи, про які просили потерпілий та його представник, не вжиті.

За його інформацією, під час розслідування були допущені й інші порушення. Так, тривалий час правоохоронці не мали бажання взагалі братися за справу. Попри те що обличчя нападників можна без проблем розгледіти на наданих адвокатом відеодоказах, їхні особи й досі не встановлені. Упізнання звелося до того, що потерпілому пред’явили кілька фотокарток малого розміру та низької якості.

Відшукуючи способи захисту, О.Несвітайло звернувся до Ради адвокатів Київської області. У заяві він висловив припущення, що безпосередньо причетними до організації та фінансування скоєних проти майна та самого адвоката злочинів є посадовці Білоцерківської міської ради та керманичі місцевої поліції.

Підтримуючи колегу, члени ради звернулися з листами до заступника начальника Головного управління Національної поліції в Київській області, начальника Головного слідчого управління НПУ, начальника департаменту внутрішньої безпеки НПУ та прокурора Київської області. Проте зазначені звернення не дали результату доти, доки члени ради не оголосили про позачергове засідання.

Саме в день засідання ради на сайті НП з’явилася новина про те, що правоохоронці проводять комплекс слідчо-оперативних заходів для притягнення до відповідальності осіб, які жорстоко побили правника.

Не так сталося…

Такої реакції представникам ради виявилося мало. Тож у ході засідання вони вирішили обговорити інші заходи, яких може вжити адвокатська спільнота задля свого захисту. Одним із них, про що вже давно йшлось у правничих колах під час різноманітних засідань, є адвокатський страйк. Тож саме можливість його оголошення стала єдиним питанням порядку денного засідання.

Спочатку пропонувалося страйкувати лише в межах Білої Церкви. Та в ході дискусій було постановлено, що робити це мають адвокати Київської області, які провадять діяльність в її межах. Протягом місячного строку, передбачалось у проекті рішення ради, зазначені правники не матимуть змоги представляти інтереси осіб у судах та правоохоронних органах, повідомляючи останніх про це з посиланням саме на рішення ради про оголошення страйку.

Також планувалося звернутися до адвокатів областей та закликати їх підтримати ініціативу, долучившись до тимчасового припинення професійної діяльності. Це звернення мало би поширитись і на захисників із системи безоплатної правової допомоги, котрі, як було зазначено під час обговорення, передусім є адвокатами.

Рішення про страйк мало бути підготовлене наступного дня після засідання. Але наступного дня Рада адвокатів України в режимі електронного засідання скасувала рішення Ради адвокатів Київської області. Підставою стало порушення внаслідок реалізації цього рішення конституційних прав громадян на правову допомогу та гарантій незалежності адвокатської діяльності.

РАУ наголосила, що рішення органів адвокатського самоврядування не може бути спрямованим на обмеження чи блокування діяльності адвокатів з мотивів, не передбачених у профільному законі та Правилах адвокатської етики.

«Очевидними наслідками прийнятого Радою адвокатів Київської області рішення про страйк стануть порушення конституційного права громадян на професійну правову допомогу. При цьому під ризик потрапляють не лише наявні клієнти адвокатів Київської області, але кожен мешканець регіону, який потенційно може потребувати адвоката для захисту своїх конституційних прав у визначений для страйку термін.

РАУ наголошує на неприпустимості ситуації, коли 5 тис. адвокатів регіону будуть зобов’язані бездіяти та утримуватися від надання правової допомоги на території Київської області, а правоохоронці й суди продовжуватимуть виконувати свої обов’язки. Затримання, обшуки, інші процесуальні дії в рамках кримінальних проваджень, судові засідання, включно з винесенням рішень, відбуватимуться за відсутності захисників, залучених до страйку», — ідеться в рішенні.

***

Водночас РАУ не збирається заплющувати очі на проблеми в Білій Церкві. Рада вважає неприпустимим порушення права будь-якого адвоката на безперешкодну професійну діяльність, а застосування насильства до захисника під час надання ним правової допомоги — кричущим випадком свавілля, яке вимагає ретельного розслідування.

Тому голову РАУ Лідію Ізовітову уповноважено звернутися до міністра внутрішніх справ, керівників НП, Генеральної прокуратури, Державного бюро розслідувань з вимогою забезпечити неупереджене та швидке проведення комплексу процесуальних та слідчих дій для встановлення всіх причетних до вчинення кримінального правопорушення стосовно адвоката О.Несвітайла та притягнення їх до відповідальності, а також установлення та притягнення до відповідальності працівників правоохоронних органів, які винні в неналежному здійсненні покладених на них обов’язків у частині розслідування кримінальних правопорушень, учинених стосовно адвоката.

Чи зважать перелічені суб’єкти на звернення голови РАУ — поки не відомо.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Петро БОЙКО,
голова Ради адвокатів Київської області:

— Головною метою страйку є донесення до керівництва Національної поліції необхідності належного реагування на кожне побиття адвокатів. Адже вони постійно беруть участь в якомусь конфлікті. Тому їхня діяльність є ризикованою та вимагає захищеності відповідно до законодавчих приписів.

Яскравим прикладом є випадок з Олексієм Несвітайлом. Він виконував свої професійні обов’язки, охороняючи майно, яке було передано йому на зберігання. І лише його повідомлення про це вистачило для нападу.

Причому били його на очах у дружини й сина. А побиття відбувалось із неабиякою майстерністю та з повним розумінням нападниками того, що вони вчиняють напад саме на адвоката. І не зважаючи на все це, реакції від поліції не було!

Тому питання стало гостро. Страйком ми хочемо сказати правоохоронцям: просто виконуйте свою роботу!