Закон і Бізнес


Нелегальні відходи


№23 (1425) 15.06—21.06.2019
5671

У ФРН добре розвинена система збору й утилізації сміття. За неправильне поводження з відходами загрожують штрафи. Зазирнемо в каталог штрафів Північного Рейну — Вестфалії, найбільш багатонаселеної федеральної землі.


За побутове сміття, наприклад за вміст попільнички, шкірку бананів чи одноразовий посуд, викинуте в недозволеному місці, стягується штраф у розмірі від 10 до €25.

Звичайно, все проконтролювати і знайти порушника непросто. Але якщо його встановлять, за розкидані в лісі пластикові каністри, упаковку можна отримати штраф у сумі до €80.

Нелегальні відходи — проблема великих міст, таких як Дюссельдорф або Кельн. На їх утилізацію тільки в Північному Рейні — Вестфалії щорічно витрачається близько €7 млн. Буває, що сміття викидають уздовж доріг, а також на паркувальних майданчиках. За це доведеться заплатити до €500.

Викинуті в недозволеному місці банки із залишками лаку, фарби, білил обійдуться порушникові в €25—80 (залежно від об’єму). Якщо ж до складу фарби входять синтетичні компоненти, що потребують особливих умов утилізації, сума штрафу істотно збільшується.

Великогабаритне сміття, наприклад старі меблі, вивозить спеціальна служба — найчастіше безкоштовно. А тим, хто просто виставить таке сміття на вулицю, загрожує штраф у розмірі від 50 до €150 за дрібні речі та від 100 до €300 за великі предмети.

Електроприлади можна здати безкоштовно в спеціальному приймальному пункті. Спроба викинути холодильник у лісі обійдеться в суму від 100 до €300. І до €2500, якщо пристрій містить такі небезпечні речовини, як азбест.

Будівельне сміття можна здати в пункті прийому вторсировини — за певну плату. За шпалери, що відслужили, ламінат, ковролін, лінолеум, плитку чи цеглу об’ємом до 1 м3 порушникові, спійманому на місці злочину, доведеться заплатити від 100 до €410. За більший об’єм — вищі санкції — до €5000.