Закон і Бізнес


У судах досліджуватимуть випадки вчинення умисного неправосудного рішення


13.06.2019 12:28
3289

Правила статті 375 КК України починають використовувати, щоб роками тримати суддю під страхом кримінальної відповідальності із надуманих підстав. З метою вжиття заходів відповідного реагування апеляційним судам необхідно провести узагальнення судової практики з цього питання за 2018 рік – І півріччя 2019 року.


Така пропозиція прозвучала від Голови Ради суддів України Олега Ткачука задля вивчення ситуації, пов’язаної із «конвеєрним» внесенням до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформації про вчинення суддями правопорушень передбачених ст. 375 КК України, передає «ЗіБ» з посиланням на РСУ.

О.Ткачук зазначив, що можливість прийняття рішень про внесення до ЄРДР відомостей стосовно вчинення суддями правопорушень, передбачених статтею 375 КК України, інколи використовуються з метою тиску та є небезпечною тенденцією, яка загрожує правосуддю і ефективному захисту прав, свобод та інтересів.

Тому він вирішив, що необхідно ретельно дослідити це питання та запросити у суддів статистичну інформацію щодо випадків вчинення суддею умисного неправосудного рішення.

Разом з тим, голова Ради зазначає, що становлення в Україні норм законодавства про кримінальну відповідальність за умисне неправосудне судове рішення було складним і суперечливим процесом, хоча і мало на меті цілковито благородну мету – убезпечитися від зловживань у сфері правосуддя.

Проте, зі слів О.Ткачука, вплив на суддю безпідставними звинуваченнями загрожує об’єктивному судочинству, може впливати на неупередженість при вирішенні судових справ.

Він також зазначив, що за результатами отриманої інформації від судів, Рада суддів України проведе широку дискусію із участю Верховного Суду, ВРП, правоохоронних органів для того, щоб забезпечити незалежність суддів та захистити інтереси правосуддя. 

Закон і Бізнес