Закон і Бізнес


Конфіскація збагаченого


№23 (1425) 15.06—21.06.2019
4921

Якщо не посадити чиновника, то бодай забрати у нього майно, набуте незаконним шляхом. Такий підхід запропоновано в новому варіанті покарання за незаконне збагачення.


Президентський проект щодо протидії незаконному збагаченню (№10358) пропонує два шляхи: кримінальний і цивільний. Межею поділу стане різниця між вартістю набутих активів та легальними доходами чиновників. Якщо вона перевищить 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нині — понад 11,5 млн грн.), то настає кримінальна відповідальність. Якщо менше — цивільна, для якої визначена і нижня межа — 500 н.м.д.г. (480 тис. грн.)

Якщо у НАЗК виникнуть сумніви в законності збагачення чиновника, а той не зможе назвати джерела походження майна, за справу візьметься НАБУ разом із САП. Вони мають довести зв’язок активів з певною особою та наявність різниці між їхньою вартістю та задекларованими доходами. Причому братиметься до уваги як майно, що перебуває у власності чиновника, так і придбане іншими фізичними чи юридичними особами в його інтересах.

Далі справа передається до Вищого антикорупційного суду, який розглядає її за правилами або кримінального, або цивільного провадження. В другому випадку суд вирішує, чиї аргументи є переконливішими, і, якщо чиновник не зможе спростувати аргументи прокуратури, приймає рішення про конфіскацію такого майна.

Прикметно, що цивільний позов можна буде пред’явити також і щодо активів, які придбані упродовж 3-х років до набуття чинності цим законом. Натомість кримінальна відповідальність стосуватиметься тільки нових випадків незаконного збагачення.