Закон і Бізнес


У Хустському райсуді на Закарпатті підсудних утримують у вогких камерах, — омбудсмен


11.06.2019 16:54
3320

В приміщенні Хустського районного суду Закарпатської області неналежні умови для здійснення судочинства: відсутні туалети та кімнати для свідків, відсутня доступність для маломобільних груп населення, а в камерах для підсудних протікає стеля та грибок на стінах.


Такі висновки зробив представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини під час візиту до Хустського районного суду Закарпатської області, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомляє омбудсмен, через недоступність та недостатню площу суду, відсутня й можливість створити відповідні умови для суддів, працівників апарату суду, учасників судового процесу та відвідувачів суду.

Через технічні умови суду, повністю відсутня доступність для маломобільних груп населення, в результаті чого вони позбавлені можливості доступу до приміщень суду, а головне до залу судових засідань, що розташований на другому поверсі. Туалети загального користування знаходяться на вулиці назадньому дворі суду.

У суді є дві камери для підсудних, що не дає змоги забезпечити додержання вимог законодавства щодо роздільного тримання різних категорій осіб. У камерах відсутнє природне освітлення та недостатньо штучного. Відсутній доступ підсудних до питної води. Більше того, кімната конвою розміщена в колишньому гаражному (підвальному) приміщенні адмінбудівлі та перебуває в жахливому санітарному стані. Зі стелі протікає вода з водопровідних труб, дуже висока вологість, грибок на стінах, відсутнє опалення. Такі умови можна розцінювати як нелюдське, жорстоке або таке, що принижує людську гідність поводження.

Крім цього, в суді відсутня кімната для конфіденційного спілкування підсудних із захисниками, відсутня кімната для свідків. Для учасників процесу не забезпечено місце для ознайомлення з матеріалами судових справ.

У приміщеннях суду відсутній план евакуації, а вогнегасники не пройшли відповідного технічного обслуговування.

За результатами візиту будуть надіслані відповідні листи реагування до Територіального управління Державної судової адміністрації в Закарпатській області.

Закон і Бізнес