Закон і Бізнес


Збут через паркан


№23 (1425) 15.06—21.06.2019
4472

Українські міста потопають у рекламі наркотичних засобів. Її можна побачити на будинках, парканах і навіть на порогах шкіл. А правоохоронні органи не вживають заходів, аби це припинити.


У проекті «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№10336) пропонується визначити відповідальність за рекламу наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів. Мається на увазі розміщення написів у громадських місцях, на фасадах будинків тощо з назвами інтернет-сайтів, номерами телефонів продавців.

Причому покарання, на думку автора, має бути майже таким самим, як за незаконне виготовлення чи збут наркотиків: від 5 до 7 років ув’язнення, без альтернативи. Якщо ж особу спіймають повторно за тим самим заняттям або її раніше притягали до кримінальної відповідальності за інший злочин, пов’язаний з обігом наркотиків, то покарання становитиме від 7 до 10 років.

Утім, і чинне законодавство цілком придатне для того, щоб виявляти та карати осіб, які рекламують наркотики. Наприклад, розцінюючи це як замах на збут. Головне, щоб у цьому були зацікавлені самі правоохоронці.