Закон і Бізнес


ДП «НАІС» заперечує факт нестабільної роботи нової програми реєстрації речових прав


10.06.2019 11:58
4238

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» вимагає від Нотаріальної палати України спростування публікації щодо неналежної роботи нового програмного забезпечення, що, на думку нотаріусів, уповільнює їхню роботу та впливає на якість вчинення нотаріальних дій.


Про це виданню «Закон і Бізнес» повідомили в ДП «Національні інформаційні системи».

ДП «НАІС» заперечує інформацію, висвітлену НПУ, щодо технічних проблем у роботі нової версії програмного забезпечення «Державний реєстр речових прав: Реєстрація» (Unity Base), зазначивши, що відомості не повні та перекручені щодо роботи програми.

Як зазначили у ДП «НАІС», кількість виконаних приватними нотаріусами реєстраційних дій під час підтримки застарілого ПЗ ДРРП та після припинення такої підтримки змінилася лише на, приблизно, 6%, що лежить в межах нормальних добових змін кількості таких дій.

Усі суб’єкти державної реєстрації (майже 8000 реєстраторів, що не є нотаріусами) від початку своєї діяльності (2+ роки) працюють лише з сучасним ПЗ ДРРП.

Усі нотаріуси (майже 6500) також обов’язково використовують сучасне ПЗ ДРРП для проведення реєстрацій прав на нерухомість вже протягом близько 2 років. За цей час з питанням припинення підтримки застарілого ПЗ ДРРП звернулися лише близько 20 нотаріусів.

У ДП «НАІС» стверджують, що у сучасне ПЗ ДРРП значно прискорює проведення реєстраційної дії, зокрема, функціонал сканування є значно прогресивнішим, ніж у старій версії, і дозволяє, додавати файли відсканованих документів у декількох форматах.

Продовження використання застарілого ПЗ ДРРП могло призвести у подальшому до порушення права власності, оскільки таке програмне забезпечення вже фактично не відповідало вимогам чинного законодавства, пояснили у ДП «НАІС».

Закон і Бізнес