Закон і Бізнес


Наполовину порожньо

Законники згодні миритися з недостатнім матеріально-технічним забезпеченням, якби було кому працювати


Печерський райсуд м.Києва у буквальному розумінні слова завалений справами, які потребують технічного опрацювання.

№22 (1424) 08.06—14.06.2019
Валентина СТАДНІНА
8037

Печерський і Подільський районні суди м.Києва мучить кадровий голод, а помічники суддів і працівники апарату звільняються через низьку зарплату. В цьому переконалися члени Ради суддів, які відвідали ці установи.


Навантаження на тлі ремонту

З огляду на те що Печерський районний суд місяць тому переїхав у приміщення колишнього Апеляційного суду Київської області на вул.Володимирській, тут ще тривають ремонтні роботи: облаштовуються кабінети, зали судових засідань, канцелярії та архів. Проте, як зазначив начальник Територіального управління ДСА у м.Києві Олександр Сімановський, оперативно завершити все заплановане не вдається через брак фінансування. Разом з тим, за його словами, до 6 залів судових засідань завдяки переплануванню наявних приміщень додали ще 5, що допомогло в стислі строки налагодити повноцінне слухання  цивільних і кримінальних справ.

За інформацією заступника керівника апарату Олени Клименко, станом на 1.06.2019 у суді зареєстровано 28352 справи, щодня надходить близько 500 справ і клопотань від слідчих органів. Це приблизно 80 клопотань на кожного суддю-слідчого. І це при тому, що з 36 суддів, передбачених штатним розписом, працює половина, а 8 вакансій залишаються незаповненими.

«Зрозуміло, що з таким кадровим забезпеченням ми не можемо говорити про розумне навантаження на кожного суддю. Тим більше що надмірна завантаженість — це і недотримання розумних строків розгляду справ, і (в окремих випадках) неналежна якість здійснення правосуддя», — зазначив голова РСУ Олег Ткачук.

Самі ж судді під час спілкування із членами ради говорили, що з розумінням ставляться до того, що працювати доводиться в умовах ремонту, бо знають, що найближчим часом він закінчиться. Натомість непризначення суддів на посади, затягування процедури кваліфікаційного оцінювання, неможливість призначення суддів у суди, де правосуддя не здійснюється, перебувають за межею розуміння і сприйняття.

Говорили й про рівень зарплати для помічників суддів та працівників апарату. Вона низька і потрібно вживати негайних заходів для її підвищення, адже тільки у травні звільнилися 9 працівників.

В умовах незручностей

Що стосується діяльності Подільського районного суду, то, крім організаційних питань, ситуація ускладнюється його вкрай незадовільним матеріально-технічним забезпеченням. Суд розташовується у двох будівлях. Обидві вони старі, мають статус історичних, тому реконструкцію можна провести виключно з урахуванням вимог охоронного законодавства. Втім, фахівці не впевнені в її доцільності.

Власне, у суді не створені умови як для роботи суддів і працівників апарату, так і для відвідувачів. Для останніх немає ні належним чином облаштованих місць очікування, ні детальної інформації про розгляд справ та їхній рух, а про інклюзивність говорити взагалі не доводиться.

За інформацією О.Сімановського, на завершальному етапі перебуває розробка та погодження проекту реконструкції даху будівлі суду по вул.Хорива. Без цього немає сенсу проводити будь-які внутрішні роботи. На вул.Волоській  дах замінили 2 роки тому, а тепер на черзі ремонт.

Разом з тим голова суду Олег Васильченко зазначив, що з матеріально-технічним забезпеченням можна було б миритися, якби було кому розглядати справи і забезпечувати роботу суддів. З 21 штатної посади — 11 вакантних, працює 9 суддів, один з яких без повноважень. Під загрозою робота кримінальної колегії: варто одному захворіти — справи розглядати не можна. Слідчими-суддями працюють виключно «цивілісти».

Зрозуміло, що кадровий голод можна було б втамувати, якби Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурси на зайняття вакантних посад. Тим більше що у черзі на мантію стоять близько 700 кандидатів, які вже пройшли підготовку в Національній школі суддів. Проте це, напевне, йшло б урозріз з реформаторськими задумами екс-кураторів з вул.Банкової щодо «перетрушування» всіх судів. Тому чи не в кожній установі першої та апеляційної ланок суддівські лави наполовину порожні. Й хоча у самій комісії половина представників із судової системи, вони, схоже, більше переймаються збереженням своїх крісел, ніж проблемами колег.

 

КОМЕНТАР

Олег ТКАЧУК,
голова Ради суддів:

— Відвідуючи київські суди, я відчував пригнічення в системі. З одного боку, ми маємо безпрецедентну кількість звернень громадян щодо відновлення своїх прав і справедливості: 4 млн справ на рік — тому яскраве підтвердження. З іншого — розглянути ці мільйони суддям вдається, доклавши надзвичайних зусиль. Фактично люди, які змушені працювати по 12—14 год. на добу, вигорають.