Закон і Бізнес


Мінімізувати ризики

Експерти озвучили практичні недоліки системи е-судочинства


№22 (1424) 08.06—14.06.2019
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
5817

У судах продовжують тестувати нову систему е-судочинства. І, напевне, добре, що її старт вирішили відкласти. Адже судді та експерти виявили чимало недоліків у запропонованому електронному документообігу. Про ці проблеми говорили в Одесі, де відбулася конференція, присвячена е-судочинству.


Ініціатором проведення конференції «Електронне судочинство як елемент сучасної системи правосуддя. Перші результати та наступні кроки» виступив Південно-західний апеляційний господарський суд. Як зазначила голова ПЗАГС, голова Асоціації суддів господарських судів України Наталія Богацька: «З метою мінімізації ризиків впровадження е-судочинства необхідно сьогодні всім разом обговорити недоліки та труднощі, пов’язані із цим питанням». Для цього на захід запросили як безпосередньо користувачів — учасників судового процесу, так і розробників програмного забезпечення. «Адже створення та забезпечення належного функціонування ЄСІТС є надзвичайно важливим завданням для кожного з нас», — підкреслила Н.Богацька.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова підтвердила зацікавленість адвокатської спільноти у функціонуванні електронного суду і запропонувала допомогу в його вдосконаленні шляхом об’єднання функціоналу ЄСІТС та Єдиного реєстру адвокатів. Вона наголосила, що «електронне судочинство неодмінно має стати частиною правосуддя, але не повинне замінити його!».

Експерти презентували перші висновки щодо роботи «Електронного кабінету». Зокрема, відзначена потреба в максимальному спрощенні первинної реєстрації та відеоінструкції кабінету для учасників процесу. Вони констатували недостатню свободу з боку користувача, якому фактично пропонується діяти тільки за розробленими шаблонами. Водночас функції допомоги користувачеві та шаблони документів потребують доопрацювання: відеоінструкції та посібники досить складні й об’ємні.

Також експерти порадили вдосконалити дизайн інтерфейсу, оскільки він зручний для розробників, а не для звичайних користувачів. Адже що простіша програма, то більша вірогідність, що таким ресурсом будуть користуватися. Рекомендовано звернути увагу на мобільні додатки, через які можна буде користуватися функціоналом ЄСІТС без доступу до стаціонарного комп’ютера.

Голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин проаналізував недоліки, що були виявлені під час тестування. Одним з них є те, що для суддів та працівників апарату передбачена реєстрація лише як фізичних осіб, а зміна статусу з фізичної на посадову особу можлива лише для суддів. Також робота в електронному кабінеті судді є неповноцінною, адже не всі процесуальні документи можуть бути відредаговані, що створює певні незручності в роботі з такими документами.

Позицію Державної судової адміністрації представляв заступник голови Сергій Чорнуцький. Він поінформував, що надані пропозиції та висловлені зауваження будуть опрацьовані та враховані при подальшій розробці системи.

На заході вкотре обговорили чергову редакцію проекту Положення про ЄСІТС. Окремо зупинилися на порядку авторозподілу судових справ, заслухали побажання та пропозиції суддів. «Загалом наше завдання як розробників — вислухати і врахувати всі конструктивні пропозиції щодо покращення функціоналу системи від усіх присутніх на конференції потенційних користувачів», — наголосив С.Чорнуцький.

До речі, у ДП «Інформаційні судові системи», яке, власне, відповідає за роботу ЄСІТС, — новий генеральний директор. Ним став Олег Тертичний. Тож тепер йому потрібно доводити систему до ладу та по-новому погоджувати положення. Скільки на це піде часу — наразі невідомо.