Закон і Бізнес


САП і позови в руки


№23 (1425) 15.06—21.06.2019
5086

Тільки прокуратура має право за Конституцією захищати в суді інтереси держави. Тому парламент не мав права наділяти аналогічними повноваженнями Національне антикорупційне бюро.


Такий висновок зробив другий сенат Конституційного Суду в рішенні від 5.06.2019 №4-р(ІІ)/2019.

Ця справа розглядалася за скаргою Акціонерного товариства «Запорізький завод феросплавів», яке поставило під сумнів конституційність п.13 ч.1 ст.17 закону «Про Національне антикорупційне бюро України» від 14.10.2014 №1698-VII. Згідно з цим положенням НАБУ отримало право звертатися до суду з вимогами про визнання угод недійсними. Причому — на етапі досудового розслідування, тобто за відсутності вироку суду, яким було б встановлено вину особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Зокрема, НАБУ домоглося визнання недійсними угод, стороною яких було АТ, як таких, що «завідомо суперечить інтересам держави». Суд першої інстанції відхилив позов. Утім, на апеляційному рівні було прийняте протилежне рішення, з яким погодився Верховний Суд, посилаючись на цю норму.

Тепер право вимагати визнання комерційних угод недійсними перейшло в руки Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. А це, на думку експертів, принаймні убезпечить підприємства від втручання з боку держави в їхню діяльність. Адже САП ще треба буде виконати певні умови, перш ніж звертатися з такими позовами в інтересах держави.