Закон і Бізнес


Ліки від роботи

Як часто потрібно відпочивати, щоб поліпшити здоров’я


Не важливо, лежите ви на пляжі чи проводите відпустку активніше, імунна система заряджається на 10 місяців.

№22 (1424) 08.06—14.06.2019
5923

Щоб зберегти здоров’я, потрібно не менш як 3 тижні відпустки на рік. Навіть 4 дні без роботи позитивно позначаються на організмі, знижуючи рівень стресу. А ось дуже тривалий відпочинок шкідливий.


На думку британських фахівців, відпустка потрібна через кожні 62 робочі дні, тобто перерва між канікулами не повинна перевищувати 3-х місяців. Інакше зростає агресивність людини, знижується концентрація уваги і слабшає імунітет.

При цьому навіть короткі 4-денні канікули значно скорочують рівень стресу і покращують самопочуття. А ось відпочивати дуже довго не варто. Нідерландські вчені встановили, що позитивний ефект від відпустки тривалістю понад 2 тижні слабший, ніж від короткострокової. Крім того, з’являється певна втома від відпочинку.

Дослідники спостерігали за 60 добровольцями, які проводили у відпустці від 15 до 34 днів поспіль. Виявилося, що оптимальний термін відпустки — 7 днів. Після першого тижня відпочинку у волонтерів були найкращі показники здоров’я і гарного настрою. А через 12 днів канікул цей благотворний ефект починав зникати. Учасники експерименту скаржилися на втому і погане самопочуття.

Крім того, більшість добровольців, особливо тих, хто вибрав пляжний відпочинок, гладшала. В середньому майже на 1 кг за тиждень. А це вже відчутна шкода здоров’ю, підкреслюють учені.