Закон і Бізнес


Вимагати забуття


№22 (1424) 08.06—14.06.2019
4181

Тому, хто хоче захистити персональні дані, має даватися можливість просити про їх вилучення, якщо це виправдано ґрунтовними підставами. Такої думки дотримуються у Верховному Суді.


Як повідомила прес-служба ВС, під час міжнародної науково-практичної конференції «Юриспруденція ЄСПЛ у цифрову еру» суддя Касаційного адміністративного суду Альберт Єзеров наголосив, що українське законодавство та судова практика потребують утілення в життя новітніх стандартів захисту інформаційних прав людини. Зокрема, у частині визнання «права на забуття» серед переліку тих, які захищає держава.

На його думку, важливо закріпити досудову процедуру врегулювання конфлікту. Насамперед особі треба гарантувати право звернутися до розпорядника такої інформації з умотивованим проханням вилучити інформацію.

Інший вимір проблеми полягає в потребі забезпечення права позиватися з інформаційними ресурсами, що поширюють персональну інформацію, яка, на думку особи, має захищатися «правом на забуття». Сьогодні такого права в людини немає. Тож важливо гарантувати законом цю можливість, зазначив А.Єзеров.

На думку судді КАС, до появи відповідних законодавчих ініціатив треба застосовувати механізм упровадження такого стандарту через судову практику. Насамперед — шляхом інформування суддів про наявність прецедентів Європейського суду з прав людини та можливості захищати це право в разі надходження позову з подібними вимогами.