Закон і Бізнес


Вислугу віком не обмежують


№22 (1424) 08.06—14.06.2019
13250

Якщо певні професії визнані колись такими, що виснажують здоров’я та призводять до дочасної втрати працездатності, то встановлені особливі умови виходу на пенсію не підлягають перегляду. Таким, за логікою Конституційного Суду, є обов’язок соціальної держави.


Обґрунтування рішення КС від 4.06.2019 №2-р/2019 дещо загубилось у розлогих цитуваннях законодавства та загальних словах про соціальне забезпечення. Але два висновки є визначальними. По-перше, «втрата професійної працездатності або придатності не пов’язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років». По-друге, здоров’я жінок більш вразливе до шкідливих умов, а тому вони не можуть бути зрівняні з чоловіками за віком виходу на пенсію.

Тому КС визнав неконституційними положення п.«а» ст.54, ст.55 закону «Про пенсійне забезпечення». Утім, це рішення стосується лише окремих категорій: льотчиків, працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, спортсменів, артистів, а також інших професій, які згадуються в зазначених нормах.

Проте ця ж логіка чомусь не застосована, наприклад, до диспетчерів, бортпровідників та інженерно-технічного складу авіації, які також згадані в ст.54 закону. Тобто для них можна збільшувати і стаж, і вік, що дає право на пенсію за вислугу років. І цього винятку з логіки соціальної відповідальності держави Суд не пояснив.

Більше того, скасувавши положення закону, а не акти, якими до них уносилися зміни (принаймні так сформульована резолютивна частина рішення), КС фактично анулював умови для призначення пенсій за вислугу років. І доки парламент не прийме цих положень у новій редакції, у Пенсійного фонду є аргументи, аби не призначати цих пенсій взагалі. Хоча раніше Суд прямо в рішенні вказував ті норми, які мають залишитися в законі після втрати чинності змінами, що визнані неконституційними.