Закон і Бізнес


Зелене світло


№22 (1424) 08.06—14.06.2019
4632

Через зміни в законодавстві приватні домогосподарства, які інвестували в сонячну енергетику, не можуть отримати дозволи на її використання. Тож народні депутати закликають поновити права громадян на користування власними інвестиціями.


Відповідний проект «Про альтернативні джерела енергії» (№10343) нині розглядають у Комітеті ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Зокрема, нардепи вимагають змінити нещодавно прийнятий закон, який запроваджує обмеження щодо необхідності розташування генеруючих установок на дахах або фасадах будівель та інших капітальних споруд. Також хочуть збільшити граничну потужність сонячних установок приватних домогосподарств із 30 до 50 кВт. Бездумні дії призвели до втрати домогосподарствами, які вже мають діючі сонячні станції, права на отримання гарантованого державою до 2030 року «зеленого» тарифу.

Тож парламентарі закликають схаменутись і дати зелене світло для альтернативних джерел енергетики. Слід дозволити громадянам, продавати надлишки електроенергії за тарифами, не нижчими від граничного рівня, установленого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.