Закон і Бізнес


Трудові будні 5ААС показали в stories


04.06.2019 17:35
3129

П'ятий апеляційний адміністративний суд відкрив лаштунки трудового тижня та показав роботу кожного відділу зсередини.


Існує думка, що суди – виключно закрита інституція й доступ до неї досить ускладнений. Тому у відповідь 5ААС вирішив продемонструвати «лаштунки» свого трудового тижня, адже в апараті 5ААС працює понад 130 фахівців, і всі вони виконують неабиякий обсяг роботи, яка певним чином знецінюється, передає «ЗіБ».

В режимі реального часу, з понеділка по п’ятницю 5ААС показував в stories у мережі Facebook, як проходить день фахівців того чи іншого відділу. За напрямком руху справи у суді  #СудЗсередини завітав у гості до:

-         Відділ діловодства;

-         Відділ реєстрації та забезпечення автоматизованого розподілу;

-         Офіс судді;

-         Служба судових розпорядників;

-         Відділ аналітично-статистичного забезпечення суду.

 

Понеділок: Відділ діловодства (канцелярія) – відправна точка мандрів справи у суді та руху кореспонденції

Традиційно фахівці розпочинають понеділок з отримання пошти, а згодом – її сортування та розподіл. Все вищезазначене відбувається одночасно з прийманням документів від громадян.

Діяльність канцелярії потребує максимальної зосередженості та уваги, особливо під час роботи у програмі «Діловодство спеціалізованого суду». До речі, саме працівники канцелярії першими опановували ЄСІТС та долучились до обговорення плюсів та мінусів системи.

Визитівкою відділу є привітна посмішка та вміння із закритими очима розібратися з кореспонденцією.

 

Вівторок:  Відділ реєстрації та забезпечення автоматичного розподілу справ

День починається з передачі канцелярією справ та заяв задля реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду, а згодом - здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями.

Зазначена система (АСДС) забезпечує належне функціонування документообігу, обмін інформацією, а також захист інформації від несанкціонованого доступу  та ін. Отже, за допомогою АСДС визначається суддя, який в подальшому буде розглядати запропоновану справу.

Наголошується, що процес розподілу справ є повністю відокремленим від людського втручання, є об’єктивним та неупередженим. Однак потребує від фахівців пильності та терпіння. Адже після визначення результатів розподілу, працівники відділу зобов’язані своєчасно передати справи суддям-доповідачам.

 

Середа: Офіс судді

Отже, наразі ми дізнаємось, в чому різниця в обов’язках помічника судді та секретаря судового засідання (СЗ).

Ранок починається з отримання секретарем СЗ справ та вхідної кореспонденції, яка одразу передається помічникові судді.

До речі, до обов’язків секретаря СЗ також входить щоденна перевірка електронної пошти судді. Окрім цього, секретар СЗ забезпечує фіксацію та ведення протоколу судового засідання, оформлення матеріалів справи та ін.

У свою чергу, помічник передає справи судді задля вирішення їх «подальшої долі», а згодом готує проекти запитів, листів та інших матеріалів, що пов’язані з розглядом справ та додає їх до програми «Діловодство спеціалізованого суду».

Протягом дня помічник судді здійснює підбір законодавства та судової практики щодо визначених справою спірних правовідносин, а також координує дії секретаря судового засідання. Адже тільки завдяки злагодженій командній взаємодії забезпечується належна організація роботи суддівського офісу та гарний настрій.

 

Четвер: Служба судових розпорядників

Працівники цього відділу забезпечують порядок в залі судового засідання  та контролюють дотримання належної поведінки присутніх там осіб.

До речі, саме судові розпорядники під час засідання передають будь-які документи та матеріали від сторін суддям  та запрошують до зали сторони, свідків, експертів, перекладачів та ін.

Під час слухання справ, що викликають суспільний інтерес, судові розпорядники знаходяться у постійній взаємодії з працівниками правоохоронних органів, а також стійко витримують можливі провокації. Попри все, хлопці є досить гарними психологами, адже безпомилково вираховують потенційне загострення ситуації та вміють її правильно вирішувати.

 

П’ятниця: Відділ аналітично-статистичного забезпечення суду

Фахівці відділу аналізують судову статистику, вивчають та узагальнюють судову практику в суді, приймають та перевіряють справи після розгляду та виконують інші задачі, що потребують максимальної уважності та пильності.

До речі, чи знали ви, що коли справа потрапляє до відділу, вона проходить декілька стадій перевірки?

Спочатку матеріали справи досліджуються на наявність всіх процесуальних документів, необхідних підписів, а також на відповідність їх електронним примірникам в автоматизованій системі документообігу суду та ін.  Згодом - прискіпливо перевіряються на правильність за декількома параметрами в програмі «Діловодство спеціалізованого суду».

Відповідальність, поступовість та неабияке терпіння – ось якості, якими володіють фахівці  відділу аналітично-статистичного забезпечення 5ААС.

Отже, cлід зауважити, що кожен працівник апарату суду – невід’ємна складова великого механізму захисту прав та свобод.

Закон і Бізнес