Закон і Бізнес


Про втрачений доказ


№22 (1424) 08.06—14.06.2019
4124

Протокол медичного огляду, складений із суттєвими недоліками, є підставою для відшкодування лікувальним закладом моральної шкоди. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 8.05.2019.


У липні 2011 року в результаті дорожньо-транспортної пригоди загинув син позивачів. Протокол медичного огляду для встановлення факту вживання психоактивних речовин і стану сп’яніння водія-порушника, було складено з недоліками. Документ підписав лікар, котрий не дочекався результатів лабораторних досліджень і не встановив, чи перебував водій у стані алкогольного чи іншого сп’яніння. У подальшому в результаті визнання медичних документів недопустимими доказами суд, який розглядав кримінальну справу, застосував до зазначеного водія амністію та звільнив його від кримінальної відповідальності.

У липні 2017 р. батьки загиблого звернулися до суду з позовом проти районної лікарні про відшкодування моральної шкоди, стверджуючи, що впродовж 6,5 року вони відчувають моральні страждання, спричинені неправомірними діями медичних працівників. Ідеться про по життєві негативні наслідки, пов’язані з непритягненням до кримінальної відповідальності винуватця смерті їхнього сина.

Рішенням апеляційного суду розмір моральної шкоди, визначений першою інстанцією, збільшено до 100 тис. грн. для кожного позивача з огляду на глибину душевних страждань через утрату сина.

У постанові №233/3464/17 ВС, залишивши рішення без змін, зазначив, що апеляційна інстанція при визначенні розміру грошового відшкодування моральної шкоди врахувала глибину та тривалість страждань позивачів, які втратили важливий доказ, а також наслідки такої втрати.