Закон і Бізнес


В Одесі обговорили перші результати впровадження е-судочинства


03.06.2019 17:19
2795

За ініціативи Південно-західного апеляційного господарського суду та підтримки міжнародних партнерів Проекту USAID «Нове правосуддя» 30 травня на базі суду відбулася Конференція під назвою «Електронне судочинство як елемент сучасної системи правосуддя. Перші результати та проблеми».


У зв’язку із поступовим впровадженням підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема, запуском тестового режиму експлуатації підсистеми «Електронний суд» у всіх місцевих та апеляційних судах України в Південно-західному апеляційному господарському суді відбулася тематична Конференція щодо перших результатів та перспектив впровадження електронного судочинства, передає «ЗіБ».

Як повідомили у прес-службі суду, даний захід було проведено з метою:

- презентації експертного аудиту поточного стану створення ЄСІТС;

- презентації практичних аспектів користування «Електронним кабінетом» суддями та учасниками судових проваджень;  

- обговорення перших здобутків впровадження електронного судочинства в Україні;

- обговорення проблемних питань та пропозицій на шляху впровадження Електронного суду;

- залучення більш широкого кола учасників до використання Е-судочинства.

Загалом, під час Конференції обговорювався нинішній стан використання підсистеми «Електронний суд» та його перспективи на майбутнє, було проаналізовано використання підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та досвід їх застосування.

З вітальним словом до присутніх звернулися:

- голова Південно-західного апеляційного господарського суду, голова Асоціації суддів господарських судів Наталія Богацька

- керівник Проекту USAID «Нове правосуддя» Девід Майкл Вон

керівник Проекту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас

- суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Валерій Суховий

- заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький

- голова Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Лідія Ізовітова.

У якості спікерів на заході взяли участь: судді Верховного Суду, представники Державної судової адміністрації України та Державного підприємства «Інформаційні судові системи», міжнародні експерти, представники суддівського корпусу різних юрисдикцій, адвокатської спільноти, органів місцевого самоврядування та інших представників суб’єктного складу учасників судових проваджень.

Серед учасників були присутні судді господарської, адміністративної та загальної юрисдикцій першої та апеляційної інстанцій, працівники апаратів судів, науковці, представники державних установ та органів місцевого самоврядування, адвокати, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки, представники банківських установ, сфери бізнесу, інші учасники судових проваджень, представники юридичних компаній та інші фахівці в галузі права.

Проведення Конференції сприяло обізнаності громадськості щодо переваг користування Електронним кабінетом, як основним інструментом доступу користувачів до ЄСІТС.

Наталія Богацька, звертаючись до учасників Конференції, згадала відомого винахідника, Томаса Едісона, який зазначав, що — «Просто тому, що щось не працює не так, як ви планували, не означає, що воно марно» і додала, що «Судова система ще має над чим працювати! Але завдяки спільній продуктивній роботі, все стає можливим!»

Закон і Бізнес