Закон і Бізнес


Афера на мільярд


№21 (1423) 01.06—07.06.2019
3264

Готуватися до опалювального сезону почали ще влітку. Тож боротися з донарахуванням додаткового обсягу газу для громадян пропонують шляхом запровадження великих штрафів.


Проект «Про ринок природного газу» (№10331) щодо підвищення штрафів подано до Верховної Ради.

У жовтні 2018 року українці отримали перші платіжки із сюрпризом у вигляді донарахувань додаткових обсягів газу у зв’язку з нібито стисканням газу, пов’язаним зі зниженням температури. Проте такі дії облгазів — ні що інше, як маніпуляція. Адже ні в законі, ні в договорі, укладеному з постачальником, такі донарахування не передбачені, запевняють автори законопроекту. Надходження від здирництва з побутових споживачів цілком окупають витрати на мізерні штрафи, накладені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг: заплативши менше за мільйон, облгази заробляють на афері мільярди.

У зв’язку із цим пропонується внести зміни до закону «Про ринок природного газу» щодо збільшення розмірів штрафів за порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо розподілу природного газу. Відтак за повторне порушення приписів Регулятора облгази будуть зобов’язані сплатити штраф у розмірі від 500 тис. до 12 млн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.