Закон і Бізнес


Про оскарження дій ДВС


№21 (1423) 01.06—07.06.2019
15875

Якщо законом установлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби, то це унеможливлює юрисдикцію адміністративних судів у такій категорії справ. Про це сказано в постанові Великої палати Верховного Суду від 10.04.2019.


Так, у постанові №806/2886/17 ВП ВС погодилася з позиціями судів попередніх інстанцій, які відмовили в задоволенні позову на тій підставі, що спір між сторонами повинен розглядатися за правилами цивільного, а не адміністративного судочинства. Предметом позову було визнання протиправними дій державного виконавця, учинених на підставі виконавчого листа, виданого районним судом на рішення про задоволення цивільного позову в кримінальній справі.

ВП послалася на ст.383 Цивільного процесуального кодексу, згідно з якою сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду зі скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю держвиконавця чи іншої посадової особи ДВС під час виконання рішення, ухваленого відповідно до цього кодексу, порушено їхні права чи свободи. Згідно з ч.2 ст.384 цього кодексу скарга подається до суду, який видав виконавчий документ.

Справи за скаргами на рішення, дії або бездіяльність держвиконавця чи посадової особи ДВС розглядаються за загальними правилами ЦПК за участю держвиконавця або іншої посадової особи ДВС, рішення, дія чи бездіяльність якої оскаржуються. Отже, право на звернення зі скаргою та порядок її розгляду й постановлення ухвали пов’язані з наявністю судового рішення, прийнятого за правилами цивільного судочинства, та його примусовим виконанням.

Підготували юристи GOLAW