Закон і Бізнес


Брутальний адвокат


№21 (1423) 01.06—07.06.2019
5477

Захисник вимагав законницю висловити власну думку щодо доказів у кримінальному провадженні, заважав покинути залу засідань і жадав, щоб вона негайно прийняла рішення.


Інна Громова із Запорізького районного суду Запорізької області розглядає провадження про порушення Правил дорожнього руху в ході керування транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого. Під час розгляду справи адвокат подавав клопотання про визнання письмових доказів недопустимими, при цьому звертався до судді в грубій формі. Він вимагав від І.Громової висловити свою думку щодо доказів, які розглянули на засіданні.

Оскільки адвокат настільки захопився власною промовою, що ні суддя, ні прокурор не могли вставити й слова, довелось оголосити перерву. Проте захисник так і не зміг заспокоїтися. Він голосно вигукував, наполягав на прийнятті рішення негайно й не випускав законницю із зали суду, перегородивши їй шлях до виходу. І.Громова запитала, чи бажає він, щоб вона ухвалила рішення всупереч закону. Захисник відповів ствердно.

Оскільки суддя відмовилася висловлювати свою думку щодо переглянутих доказів, бо це суперечить законодавству, правник назвав засідання цирком.

На думку І.Громової, адвокат звертався до неї не як до судді, а як до обвинуваченої. Така грубість здалася володарці мантії недопустимою, тож вона поскаржилася до Вищої ради правосуддя (№2336/0/6-19) та Генерального прокурора, вимагаючи вжити заходів, щоб угамувати ентузіазм захисника. Суддя вважає, що така настирливість — не що інше, як утручання в здійснення правосуддя.