Закон і Бізнес


«Чесна» ціна


№21 (1423) 01.06—07.06.2019
3310

Права споживачів хочуть захистити від спекулювань на цінах за рахунок різної ваги чи місткості. Також планується встановити єдині стандарти для всіх харчових продуктів.


Відповідний проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав споживачів» (№10315) подано до Верховної Ради.

У разі прийняття такого закону виробників товару зобов’яжуть зазначати не термін придатності, а кінцевий строк споживання, що відповідає усталеній світовій практиці, а також безпосереднє місце виробництва продукту.

Крім того, пропонується передбачити ще одну новелу: поруч із ціною товару за одну упаковку також має обов’язково зазначатися інформація про вартість такого товару за одиницю вимірювання в кілограмах чи літрах.

Практику відображення «чесної ціни» за одиницю вимірювання (літр чи кілограм) окремі іноземні мережеві ритейлери вже іноді застосовують добровільно. Проте це вже є обов’язком для більшості країн Європи й, наприклад, Білорусі з 2018 року.

Автори проекту вважають, що стан захисту прав українських споживачів наразі залишається на рівні країн третього світу. Напевне, якщо ми знатимемо справжню ціну продуктів і строк придатності, то відразу відчуємо й покращення їх якості.