Закон і Бізнес


САП наполягає на відкритому судовому розгляді


28.05.2019 14:07
2994

Публічність у судовому процесі не має порушувати прав осіб. Вона також не має бути метою правосуддя, яке хоче бути популярним серед громадськості.


Таку заяву зробив керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів», повідомив кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Перед цим експерти зауважували, що засідання у суді може бути закритим від зайвих очей, у тому числі і журналістських, за клопотанням сторін. Стороною, яка, можливо дещо зловживає таким правом часто називають органи прокуратури.

Утім, за словами голови САП її представники діють у абсолютно протилежний спосіб.

Єдиним судовим засіданням за участі органу, яке провели у закритому режимі була справа Одеського припортового заводу. Разом з цим, ініціатором негласного слухання були не прокурори, а сам суд та сторона захисту.

Тому Н. Холодницький зазначив, що САП наполягає на відкритому судовому розгляді, додавши, що при цьому не потрібно гнатися за популярністю.

Свою думку з цього приводу також висловили, судді, адвокати та журналісти. Передусім, прозвучали заклики до останніх не забувати про презумпцію невинуватості. Оскільки кореспонденти часто вішають на людину клеймо злочинця ще до того як провадження за її участі потрапляє до суду.

Закон і Бізнес