Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 20/2019. Анонс публікацій


24.05.2019 13:36
1916

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 20. 25 - 31 травня 2019 року.


Конкурси в судові органи закінчуються. На одних кількість претендентів на посади була величезною, на інші ледве вдавалося знайти двох осіб. Щодо одних посад скандали не вщухають досі, інші зайняли тихо й непомітно для громадськості. Про труднощі конкурсного добору розповіла переможниця конкурсу до Верховного Суду, колишній член Вищої ради правосуддя Тетяна МАЛАШЕНКОВА.

 

Черги з кандидатів на посади у Великій палаті Верховного Суду не було. Проте, як з’ясувалося, деякі судді мають зауваження від учасників процесу, через що інші змушені працювати понаднормово. Як новопризначених суддів ВС розподілили за палатами, читайте у матеріалі «Ротація досвіду».

 

Чого не було в інавгураційній промові Президента Володимира Зеленського? Двох слів, які не сходили зі штандартів попередньої влади: «суд» та «реформа». Чи означає це, що судову систему нарешті залишать у спокої? Що очікувати судовій системі від нового Президента, читайте у статті «Кроки до невтручання».

 

Після прийняття рамкового закону «Про адміністративну процедуру» народні депутати обіцяють майже революційні зміни в державному управлінні. Якщо закон ухвалять, то без дозволу громади не вдасться прийняти будь-яке рішення. Чи буде громадянин відчувати себе рівним державі, якщо звернення до чиновників урегулюють на кшталт судового процесу, дізнаєтесь у статті «Посібник для посадовця».

 

Судову реформу, як відомо, проводили, спираючись на міжнародний досвід. Майже все, що могли, перейняли задля полегшення життя вітчизняних служителів Феміди. Але після візиту американської делегації правників буде про що подумати наступникам реформаторів. А іноземні колеги зможуть оцінити наші зміни, про які їм розповіли судді Верховного Суду. Докладніше про це — у с матеріалі «Дві великі різниці».

 

Троє осіб, які були сторонами в трьох різних процесах, стикнулися з проблемою — отримати копію рішення виявилося нереально важко. Декому доводилось її вибивати кілька місяців, а декому — кілька років. Ппро те, як суддя дістала сувору догану за те, що тримала в таємниці повні тексти рішень, читайте у статті «Секретні матеріали».

 

Одним з основних завдань судової реформи має бути забезпечення можливості звертатися до суду по захист. Проаналізуємо, чи реалізується цей принцип під час судової реформи, що триває з 2014 року, і чи свідчать її проміжні результати про гарантування громадянам права на справедливий, ефективний судовий розгляд із дотриманням верховенства права та закону. Яких змін потребує судова система задля забезпечення інтересів громадян, розповів ІГОР МАЙСТЕР, суддя Добровеличківського районного суду Кіровоградської області, к.ю.н., у статті «Шукаймо світло в кінці реформи».

 

Верховний Суд прийняв низку постанов щодо призначення та проведення податкових перевірок. На які саме новації в правозастосуванні слід звернути увагу керівникам підприємств? Чи потрібні законодавчі зміни для уникнення довільного застосування норм Податкового кодексу органами Державної фіскальної служби? Які ще спірні питання в податкових відносинах потребують правових позицій ВС? Докладніше про це розповів КОСТЯНТИН ЧАРТОРИЙСЬКИЙ, старший юрист Jurimex, експерт Taxlink. у статті «Очі — у руки!».

 

Уявіть: ви набули у спадок нерухомість, але й гадки не мали, що вона обтяжена іпотекою. Чи не порушують законодавчі положення про автоматичне набуття статусу іпотекодавця вашого права власності? Нині це питання аналізує Конституційний Суд. Чи повинен правонаступник або спадкоємець нести тягар попередника-іпотекодавця, розповіла ДІАНА КОЛОМІЙЦЕВА, адвокат, керуючий партнер юридичної компанії «Боссом груп», к.ю.н. у статті «Нерухомість із обтяженням».

 

Кримінальний процесуальний закон визначає обов’язкову участь особи, яка подала скаргу, її захисника чи представника під час засідання в суді першої інстанції. Цей обов’язок підлягає безумовному виконанню. З’ясуємо, чи так це, а також якими будуть наслідки його невиконання. Як же діяти особі, яка подала скаргу, якщо вона хоче, проте в силу об’єктивних причин не має змоги взяти участь у судовому засіданні й не може залучити захисника чи представника, розповів адвокат ВІКТОР ОНИЩУК у матеріалі «Необов’язковий обов’язок».

 

У Касаційному адміністративному суді обговорили проблематику отримання земельних ділянок громадянами. Зокрема, було з’ясовано, що місцеві ради не порушують закону, надаючи дозволи на розроблення проектної документації кільком особам. Як припинити земельні схеми та пільгові черги, дізнаєтесь у статті ««Щедрий» кодекс».

 

Жодна з редакцій закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», починаючи з 1991 року і дотепер, не досягла поставленої мети. Це твердження навряд чи зможе спростувати хтось із підприємців або юристів. Але воно не означає, що інститут банкрутства в нашій державі геть непотрібний. Питання в тому, хто та як здатний його використовувати. Як готуватися до можливої процедури банкрутства, розповів ОЛЕКСАНДР УДОВИЧЕНКО, адвокат, к.ю.н., радник ADER HABER у статті «Кому допоможе КзПБ».

 

Під час форуму бізнесу повідомили, що податковий кодекс передбачає відповідальність громадян, навіть якщо немає їхньої безпосередньої вини. Тож штрафи доведеться сплачувати. Докладніше про концепцію нарахування штрафних санкцій навіть без вини, читайте у статті «По різні боки барикад».

Закон і Бізнес