Закон і Бізнес


Депутатське право


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
2452

Народні депутати переконані — те, що вони не завжди можуть бути присутніми на засіданнях міських та селищних рад є обмеженням їхніх прав. Тому в парламенті вирішили ухвалити спеціальний закон, який відкриє народним обранцям двері до всіх місцевих органів самоуправління.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (№1255) подала до парламенту група нардепів від партії «УДАР», серед яких і Віталій Кличко.

Необхідність прийняття ініціативи нардепи пояснюють тим, що в органах місцевого самоврядування неоднаково застосовуються положення закону «Про статус народного депутата України». «Існують випадки, коли, незважаючи на вимоги ст.17 закону, місцеві ради допускають народних депутатів до участі у їх засіданнях лише після прийняття рішення ради про надання такої можливості», — наголошується в пояснювальній записці до проекту. Таким чином, відзначають представники партії «УДАР», обмежуються права парламентарів та створюються перешкоди для реалізації останніми своїх повноважень.

Проект передбачає надання нардепам можливості брати участь у засіданнях сільських, селищних, міських, районних у містах, районних, обласних рад без попереднього надання згоди на це відповідною радою. Також на вимогу парламентарів їм даватимуть можливість виступити на засіданні та вони матимуть право отримувати копії матеріалів, які розглядались.